Transport Online - India meldt wereldwijd dagrecord van ruim 300.000 besmettingen

India meldt wereldwijd dagrecord van ruim 300.000 besmettingen

India meldt wereldwijd dagrecord van ruim 300.000 besmettingen
22-04-2021 10:36 | Coronavirus | auteur ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG

NEW DELHI - In India zijn de afgelopen 24 uur ruim 300.000 coronabesmettingen geregistreerd. Dat is wereldwijd de grootste dagelijkse stijging in een land sinds het begin van de uitbraak. In het Aziatische land overleden 2104 mensen aan de gevolgen van het virus, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Het vorige dagrecord stond op naam van de Verenigde Staten. Die maakten in januari melding van ruim 297.000 nieuwe coronagevallen in een dag tijd. India ging daar donderdag ruim overheen en registreerde 314.835 nieuwe besmettingen. Het land heeft nu in totaal 15,9 miljoen besmettingen en 184.657 sterfgevallen door het virus vastgesteld.

De snelle groei van het aantal patiënten heeft geleid tot enorme druk op ziekenhuizen. Die kampen op meerdere plaatsen in het land met tekorten aan bedden en medische zuurstof. Er overleden woensdag zeker 22 ernstig zieke patiënten in de stad Nashik toen hun beademingsapparaten door technische problemen tijdelijk zonder zuurstof kwamen te zitten.

Festivals

Sommige experts zeggen dat de autoriteiten te nonchalant zijn geworden toen de uitbraak in de winter onder controle leek. Er waren de afgelopen maanden weer allerlei massabijeenkomsten in India, waaronder religieuze festivals.

De kritiek richt zich ook op premier Narendra Modi, die campagnebijeenkomsten bleef houden. Hij verscheen onlangs zonder mondkapje op zo'n politieke bijeenkomst in West-Bengalen. Daar verklaarde hij trots "nog nooit zulke grote menigtes" te hebben gezien. Modi zei later ook dat zijn land "Covid vorig jaar heeft verslagen en dat weer kan doen".

Vaccineren

Ook het vaccineren verloopt niet vlekkeloos. De autoriteiten in het circa 1,3 miljard inwoners tellende land hebben tot dusver ongeveer 130 miljoen prikken gezet. In mei komen alle volwassenen in aanmerking voor een vaccin. Het gaat om honderden miljoenen mensen en volgens waarnemers zijn daar nog niet genoeg vaccins voor beschikbaar.

De uitbraak wordt ook in andere landen met bezorgdheid gevolgd. De VS adviseren inwoners om helemaal niet meer naar India te gaan, ongeacht of ze gevaccineerd zijn. Het Verenigd Koninkrijk heeft India toegevoegd aan de "rode lijst" met risicogebieden en Nieuw-Zeeland heeft het vliegverkeer laten stilleggen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 17 mei t/m zondag 23 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen