Clicky

 
Transport Online - Twente Airport wil uitstel vertrek van gestalde jumbojets

Twente Airport wil uitstel vertrek van gestalde jumbojets

Twente Airport wil uitstel vertrek van gestalde jumbojets
22-04-2021 13:29 | Algemeen | auteur ANP

ENSCHEDE - [update 13:29 uur] Twente Airport wil zonder aanpassingen aan de startbaan drie geparkeerde jumbojets van Lufthansa later dan 30 juni laten vertrekken. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaf eerder slechts tot die datum toestemming voor vertrek van deze gestalde vliegtuigen, bleek donderdag tijdens een kort geding in de rechtbank in Zwolle.

Vanwege de coronacrisis en het vrijwel volledig stilvallen van het vliegverkeer zat Lufthansa vorig jaar met een aantal jumbojets in haar maag. Twente Airport ging een contract aan voor het langdurig stallen van zes vliegtuigen. Na landing van de eerste twee jumbojets in juni, tikte de ILT Twente Airport op de vingers. De landing was illegaal, herhaalde de advocaat van de Inspectie donderdag op de zitting. Omdat de overige vier vliegtuigen op korte termijn ook zouden komen, werd na overleg het landen toegestaan. Volgens de ILT wist Twente dat het weer laten opstijgen van deze 747's zonder aanvullende maatregelen aan de landingsbaan verboden was. Toch stond de Inspectie bij wijze van uitzondering tot 30 juni dit jaar vertrek van de jumbojets toe. Drie daarvan staan nog altijd in Twente.

Twente Airport wil via de rechter afdwingen dat de jumbojets tot uiterlijk 30 juni 2022 zonder aanpassingen aan de startbaan mogen vertrekken. "Waarom zouden deze vliegtuigen op 30 juni veilig kunnen vertrekken, maar op 1 juli volgens de regels opeens niet meer?" zei Jan Schuring, directeur van het vliegveldterrein voorafgaand aan de zitting. De aanpassingen zoals de versteviging van de berm zijn kostbaar. Bovendien kan daar nu niet aan gewerkt worden omdat de veldleeuwerik er broedt, zei de directeur. Lufthansa dreigt de vliegtuigen er nu eerder weg te halen, wat Twente tonnen gaat kosten.

De ILT is Twente Airport al meerdere keren tegemoetgekomen, zei zijn advocaat. "Daarbij heeft de Inspectie gekeken wat mogelijk was binnen de wet. Het oprekken van de termijn kan wettelijk gezien niet." Het verlenen van toestemming voor vertrek tot eind juni was al het maximale dat de Inspectie kon toestaan, aldus de advocaat.

Vrijdagmiddag volgt het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Mocht dat negatief uitvallen voor de luchthaven, dan vertrekt maandag mogelijk al de eerste van de drie jumbojets.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,132
Diesel1,822

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats