Clicky

 
Transport Online - Rutte: niets onoorbaars gebeurd rond feitenrelaas toeslagen

Rutte: niets onoorbaars gebeurd rond feitenrelaas toeslagen

Rutte: niets onoorbaars gebeurd rond feitenrelaas toeslagen
21-04-2021 23:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte vindt dat er "niets vreemds of onoorbaars" is gebeurd toen het kabinet anderhalf jaar geleden besloot geen volledig feitenrelaas over de toeslagenaffaire naar de Tweede Kamer te sturen. Verder wil Rutte er weinig over kwijt. De Tweede Kamer krijgt een uitgebreide brief met uitleg, zegt hij. "Ik vind het fatsoenlijk de Kamervragen even af te wachten."

De Tweede Kamer vroeg destijds herhaaldelijk om een overzicht van wat verantwoordelijke bewindslieden en topambtenaren op welk moment wisten over het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst. Volgens een reconstructie van RTL Nieuws koos het kabinet er doelbewust voor dat niet te verstrekken.

Of het door veel bewindslieden als lastig beschouwde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is besproken in de ministerraad, wilde Rutte niet zeggen. Hij gaf ook niet prijs of die naam is genoemd tijdens zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. De VVD-leider sprak donderdag als laatste van de zeventien fractievoorzitters met hem.

De Kamer eist opheldering van Rutte en andere betrokken ministers en wil zo snel mogelijk een debat over de kwestie. De onthullingen zetten het toch al broze vertrouwen tussen de partijen midden in een uiterst moeizame kabinetsformatie nog verder onder druk. Verschillende partijen hebben dit ook bij Tjeenk Willink aangedragen.

De premier haalde zich eerder al de woede van vrijwel de hele Kamer op de hals door al in het eerste verkennende gesprek na de verkiezingen aan te sturen op een mogelijke kabinetspost voor Omtzigt. Nadat dit was uitgelekt zegde de voltallige oppositie het vertrouwen in Rutte op. Alle partijen behalve zijn eigen VVD keurden zijn optreden in de verkenning af.

Rutte heeft naar eigen zeggen "veel gereflecteerd de afgelopen weken", onder meer over de politieke cultuur die de afgelopen jaren is ontstaan en welke rol hijzelf daarin heeft gespeeld. "Ik ben ook van plan daar binnenkort wat meer over te vertellen."

Ondanks de vertrouwenscrisis, blijft Rutte optimistisch. "Er komt altijd een nieuw kabinet, ooit." Ook vindt de VVD-leider het voorschot dat Tjeenk Willink heeft genomen "echt richting gevend voor het gevolg van de formatie". Rutte is enthousiast de plannen om met een minder dichtgetimmerd regeerakkoord te werken en om de belangrijkste besluiten weer in de ministerraad te laten nemen, in plaats van in overleggen tussen de coalitiepartijen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,944
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions