Transport Online - Schiphol op plek 10 van drukste Europese luchthavens

Schiphol op plek 10 van drukste Europese luchthavens

Schiphol op plek 10 van drukste Europese luchthavens
21-04-2021 15:46 | Algemeen | auteur ANP

BRUSSEL - Schiphol Airport stond in het eerste kwartaal van dit jaar nog net in de top 10 van drukste luchthavens van Europa. De luchthaven verwelkomde bij elkaar ruim 2 miljoen reizigers. Dat betekende op jaarbasis een daling van 87 procent, meldt brancheorganisatie ACI Europe. Een jaar eerder was Schiphol nog de nummer 3.

Niet alleen Schiphol verwelkomde aan het begin van 2021 fors minder reizigers. Datzelfde gold voor luchthavens in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, waar strenge lockdownmaatregelen de vraag naar vliegreizen temperden. De Franse luchthaven Charles de Gaulle, die 82 procent minder reizigers verwerkte, zakte in de lijst van 2 naar 6. Londen Heathrow, de nummer 1 van een jaar geleden, staat nu helemaal niet in de top 10. Van de bijna 18 miljoen reizigers vorig jaar bleef nog maar 9 procent over.

Rusland en Turkije domineerden de top van de ranglijst. Istanbul Airport, de nummer 4 van vorig jaar, was qua passagiers nu de nummer 1 met bijna 5,5 miljoen reizigers. Dat zijn er nog altijd twee derde minder dan vorig jaar, toen dik 15 miljoen reizigers de luchthaven aandeden. De top 5 van Europese luchthavens nu werd gecompleteerd door Moskou-Domodedovo, Moskou-Sheremetyevo, Istanbul-Sabiha Gokcen en Moskou-Vnukovo.

Het Russische Sint-Petersburg stond op plek zeven. De luchthaven van Sotsji was de enige die in het eerste kwartaal meer reizigers verwerkte. De groei van 47 procent kwam vooral doordat Russen massaal naar de badplaats aan de Zwarte Zee trokken.

ACI Europe merkt verder op dat de cijfers over april nog geen significante verbetering tonen. In de eerste tien dagen van april daalde het passagiersverkeer op de Europese luchthavens met 80 procent. Daarbij zijn dit jaar al zo'n 2000 routes verloren gegaan.

Voor heel het jaar stelde ACI Europe zijn prognoses ook neerwaarts bij. Zo wordt nu gerekend op een passagiersstroom die 64 procent onder het niveau van 2019 ligt. Dat was bij een eerdere raming nog 52 procent. Dit alles zal ervoor zorgen dat Europese luchthavens dit jaar 29 miljard euro aan inkomsten zullen verliezen, waar een jaar eerder 30 miljard euro minder inkomsten werden gegenereerd.

Naast het trage herstel speelt ook de grote concurrentiedruk op luchthavens mee. Dat zal er volgens de ACI toe leiden dat oplopende kosten voor het weer opstarten van de operaties niet zomaar terugverdiend kunnen worden. Daarmee is de situatie in vergelijking met begin 2021 verslechterd, concludeert directeur-generaal Olivier Jankovec van ACI Europe.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,895
Diesel1,525

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen