Clicky

 
Transport Online - Fouten in milieueffectrapport Schiphol, groei nu niet mogelijk

Fouten in milieueffectrapport Schiphol, groei nu niet mogelijk

Fouten in milieueffectrapport Schiphol, groei nu niet mogelijk
21-04-2021 13:36 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

AMSTERDAM - Er staan verschillende fouten in het milieueffectrapport van luchthaven Schiphol. Met name op het gebied van uitstoot van stikstof en CO2 en qua geluidshinder zijn berekeningen voor het huidige gebruik van de luchthaven niet op orde. Dat concludeert de Commissie voor de milieueffectrapportage. Volgens de commissie is het onzeker of een nieuw luchthavenverkeersbesluit Schiphol kan worden genomen. Daarmee lijkt het ook onzeker of Schiphol zijn beoogde groei kan realiseren.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil het huidige gebruik van Schiphol in een document vastleggen, dat dan dient als een soort vertrekpunt voor toekomstige beslissingen over onder andere groei. Naast het effect op milieu en geluidshinder wordt in het luchthavenverkeersbesluit de gebruiksvolgorde van de start- en landingsbanen vastgelegd. In het besluit wordt het aantal vluchten beperkt tot maximaal 500.000, waarvan 29.000 tijdens de nacht.

De hoeveelheid stikstof die het vliegverkeer mag uitstoten is volgens de Commissie in het rapport overschat. Om de huidige maximale 500.000 vluchten mogelijk te maken, moeten al aanvullende maatregelen worden genomen. Schiphol heeft echter de ambitie om verder te groeien. De luchthaven voldoet met het huidige gebruik, los van de crisisimpact, niet aan de voorwaarden om voor een natuurvergunning in aanmerking te komen, aldus de Commissie.

Daarnaast zijn ontwikkelingen uit de afgelopen jaren niet goed meegenomen in de vergelijking tussen de oude en de nieuwe situatie, zoals wijzigingen in vliegprocedures en vliegroutes en het geleidelijk stiller worden van vliegtuigen. Die zijn wel meegenomen in de berekeningen voor de nieuwe situatie, maar niet in die voor de oude. Daardoor is onduidelijk wat het effect van de stelselwijziging is. De Commissie adviseert daarom het milieueffectrapport eerst aan te passen en daarna pas een besluit te nemen.

Ook op het gebied van de herziening van het luchtruim, om gebruik en beheer van het luchtruim efficiënter te maken, zitten tekortkomingen in de berekeningen. Zo worden in het milieurapport de gemiddelde gevolgen berekend, maar zijn de milieugevolgen per regio niet in beeld gebracht.

Zo kan een extra route naar Schiphol meer mensen in de provincie Utrecht of Gelderland opzadelen met geluidshinder. Nog onduidelijk is ook in hoeverre het vliegverkeer woon-, stilte- en natuurgebieden kan mijden. Ook de gevolgen van geluidshinder van een groter militair oefengebied in Noord-Nederland, in combinatie met de vervanging van de F-16-straaljager door de F-35, zijn onvoldoende beschreven.

Schiphol zegt in een reactie opvolging te geven aan de bevindingen van de commissie. De tekortkomingen zullen worden gecorrigeerd een aangevuld, maar de luchthaven laat vooralsnog in het midden welke concrete stappen worden gezet. Dan gaat het bijvoorbeeld om het vinden van 'stikstofruimte' of het voorkomen van geluids- en milieuhinder.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,088
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden