Transport Online - Meerdere aanhoudingen in onderzoek naar miljoenenhandel met nepfacturen

Meerdere aanhoudingen in onderzoek naar miljoenenhandel met nepfacturen

Meerdere aanhoudingen in onderzoek naar miljoenenhandel met nepfacturen
21-04-2021 12:13 | Misdaad | auteur Redactie

WATERINGEN - De FIOD heeft dinsdag vijf mannen en een vrouw aangehouden en twaalf doorzoekingen verricht in een strafrechtelijk onderzoek. Het onderzoek richt zich op een 64-jarige hoofdverdachte uit Wateringen. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen. De andere verdachten in de leeftijd tussen 23 en 59 jaar worden verdacht van valse aangiften omzetbelasting.

Tijdens de doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden in Amsterdam, Diemen en Wateringen is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, woningen, auto’s en bankrekeningen. Ook is ruim 600.000 euro aan contanten aangetroffen en in beslag genomen, meldt de FIOD woensdag.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de Belastingdienst. Het vermoeden is dat de hoofdverdachte tientallen ondernemers in de kledinghandel faciliteerde met valse facturen en hiermee hun ‘zwarte inkoop’ in stand hield. De verdachte verstuurde valse facturen en ontving van ondernemingen miljoenen euro’s op zijn bankrekeningen. Het overgrote deel van dit geld werd contant opgenomen. Als vergoeding voor de door hem geleverde valse facturen behield hij een percentage van de factuurwaarde. De rest van het geld gaf hij de kledinghandelaren contant terug, omdat er mogelijk geen sprake was van in- of verkoop van kleding.

In Duitsland is gelijktijdig beslag gelegd op het vermogen (twee woningen en bankrekeningen) van de hoofdverdachte en bij een 69-jarige medeverdachte beslag gelegd op geld en auto’s.

De kledinghandelaren daarentegen kregen op die manier een onrechtmatig belastingvoordeel, omdat zij onjuiste belastingaangiften deden en omzetbelasting bij de Belastingdienst terugvroegen van kleding die zij niet verkocht hadden. Het belastingnadeel is opgelopen tot vermoedelijk 6 miljoen euro.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen