Clicky


Bondgenoten Navalni opgepakt in aanloop naar protesten

Bondgenoten Navalni opgepakt in aanloop naar protesten
21-04-2021 11:48 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - De Russische autoriteiten hebben belangrijke medewerkers van oppositieleider Aleksej Navalni opgepakt in de aanloop naar de geplande protesten van woensdag. Het gaat volgens betrokkenen onder meer om woordvoerster Kira Jarmisj en advocate Ljoebov Sobol.

De politie heeft volgens waarnemingsgroep OVD-Info in zeker twintig steden invallen gedaan of activisten aangehouden. Agenten doorzochten onder meer de kantoren van Navalni in Sint-Petersburg, de tweede stad van het land. Agenten haalden Sobol naar verluidt uit een taxi. Woordvoerster Jarmisj is bij haar woning in Moskou aangehouden.

De autoriteiten leggen in sommige steden ook de toegang tot het centrum aan banden. Zo sloot de lokale overheid in Jekaterinenburg meerdere straten af, formeel vanwege een geplande legeroefening. In Moskou zijn barricades neergezet in de buurt van het belangrijke Rode Plein, waar zich het Kremlin bevindt.

De medewerkers van Navalni hopen dat woensdag in meer dan honderd steden wordt gedemonstreerd. Ze zeggen te vrezen voor het leven van de oppositieleider. Die belandde dit jaar in een strafkolonie en ging daar eind maart in hongerstaking. Hij klaagde dat de autoriteiten hem goede medische zorg onthouden.

Russische media berichten dat Navalni dinsdag nog is onderzocht door vier artsen van buiten de gevangenisdienst. Zij vonden geen ernstige gezondheidsproblemen, zei mensenrechtencommissaris Tatjana Moskalkova volgens persbureau RIA.

De politie heeft gewaarschuwd dat ook de geplande protestacties van woensdag illegaal zijn. Aanhangers van Navalni gingen in januari en februari ook al massaal de straat op, toen om te protesteren tegen zijn aanhouding. Dat leidde destijds tot de arrestatie van meer dan 10.000 mensen.

Navalni zit vast omdat hij zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden van een voorwaardelijke straf. Die was hem opgelegd vanwege verduistering, een uitspraak die volgens hem politiek gemotiveerd was. Hij hoefde aanvankelijk niet de gevangenis in, maar moest zich wel regelmatig melden bij de autoriteiten.

Dat laatste lukte vorig jaar niet meer. Hij was toen in eigen land vergiftigd met een zenuwgif en herstelde maandenlang in Duitsland. De Russische autoriteiten arresteerden hem toen hij begin dit jaar in Moskou van het vliegtuig stapte. Dat leidde naast straatprotesten ook tot veel internationale kritiek.