Clicky


Jury vindt witte ex-agent schuldig aan dood zwarte George Floyd

Jury vindt witte ex-agent schuldig aan dood zwarte George Floyd
20-04-2021 23:14 | Buitenland | auteur ANP

MINNEAPOLIS - De witte ex-agent Derek Chauvin is schuldig aan de dood van de zwarte George Floyd. Een jury is tot dat oordeel gekomen in het proces tegen Chauvin in de Amerikaanse stad Minneapolis (Minnesota). Chauvin stond terecht voor drie aanklachten, van moord tot het minder zware doodslag. Hij werd aan alle drie schuldig bevonden.

Een rechter zal over acht weken de straf bepalen. Op de zwaarste aanklacht staat veertig jaar cel. De verdediging kan in beroep gaan.

De 46-jarige Afro-Amerikaan Floyd werd vorig jaar mei in Minneapolis hardhandig gearresteerd. Chauvin drukte ruim negen minuten zijn knie op de nek van Floyd, die daarop stierf. De videobeelden gingen de wereld over.

Chauvin werd meteen na het vonnis in handboeien geslagen en afgevoerd. Hij was eerder op borgtocht vrij geweest.

De jury kwam tot het vonnis na ruim negen uur beraadslagingen. De twaalf juryleden, allemaal burgers, waren sinds maandag afgezonderd van de buitenwereld. Zij bogen zich over de schuldvraag na de slotpleidooien van aanklager en verdediging.

Amerikaanse media spreken over een historische rechtszaak. De spraakmakende dood van Floyd leidde in de Verenigde Staten en daarbuiten tot soms felle protesten tegen politiegeweld en racisme.

Na het vonnis uitten mensen hun vreugde over de uitspraak buiten de rechtbank en op de plek waar Floyd stierf.