Clicky

 
Transport Online - Vakbonden hebben zorgen over positie medewerkers Schiphol na coronacrisis

Vakbonden hebben zorgen over positie medewerkers Schiphol na coronacrisis

Vakbonden hebben zorgen over positie medewerkers Schiphol na coronacrisis
20-04-2021 15:58 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

SCHIPHOL - De positie van medewerkers op Schiphol dreigt te verslechteren na de coronacrisis. FNV voorspelt in een witboek over de luchthaven een destructieve prijzenoorlog.

Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "Bedrijven als Ryanair en Wizz Air gaan na de crisis snel marktaandeel proberen te pakken. De beveiligings-, schoonmaak- en afhandelingsbedrijven op Schiphol zullen het dan weer druk krijgen. Maar er zijn het laatste jaar zoveel ervaren mensen de laan uit gestuurd, dat de werkdruk voor de overgebleven medewerkers torenhoog dreigt te worden."

FNV ziet al jaren met lede ogen aan dat concurrentie tussen de verschillende faciliterende bedrijven op Schiphol toeneemt, ten koste van de medewerkers. In het witboek, dat FNV vandaag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden, komen verschillende medewerkers aan het woord. "We gaan nu actievoeren voor sociale vestigingseisen op Schiphol. Ik weet niet of die acties snel resultaat op gaan leveren. Als je ziet hoe Schiphol tot nog toe reageert, denk ik dat we nog wat langer door zullen moeten gaan met acties", aldus één van hen.

Veiligheid in het geding

Door de hevige concurrentie is ook de veiligheid in het geding. Een van de medewerkers in het witboek zegt daarover dat ze vreest dat haar werkgever geen plan klaar heeft liggen voor als het vliegen weer aantrekt, omdat haar werkgever zo bezig is met kosten besparen. "Medewerkers zullen weer moeten wennen aan het afhandelen van twee of drie vluchten tegelijk. Je moet zo gefocust zijn. Een fout kan grote gevolgen hebben. Als je de bagage van twee vluchten door elkaar haalt, heeft dat effect op de gewichtsverdeling. Dat kan weer voor problemen zorgen bij het opstijgen en landen", aldus de medewerkster.

Onzeker werk, laag salaris

FNV is met Schiphol in gesprek hoe de arbeidsomstandigheden en de veiligheid op de luchthaven kunnen verbeteren. Van Doesburg: "Schiphol gaat hopelijk inzien dat het anders moet, dat ze meer medewerkers zelf in dienst gaan nemen. Maar zelfs dan blijven er nog steeds heel veel medewerkers over die onzeker werk hebben tegen een veel te laag salaris. Ook voor die mensen moet verbetering komen." Als de Schiphol Group niet snel perspectief biedt dan zullen deze via acties afgedwongen worden. Het zullen dan geen korte prikacties zijn zoals op 2 maart 2021.  

Peiling

De vakbond wil dat er voor de faciliterende bedrijven minimumregels gaan gelden voor veiligheid en arbeidsomstandigheden op de luchthaven of dat mensen bij de luchthaven in dienst komen. Een recent gehouden peiling onder tweeduizend kiezers laat zien dat voor dat laatste veel steun is. Bijna drie op de vijf respondenten heeft een opvatting over dit onderwerp. Daarvan steunt tweederde het uitgangspunt dat medewerkers op de luchthaven in dienst moeten komen bij Schiphol.

Aanbieden witboek

Het witboek van de FNV over de huidige en toekomstige arbeidsomstandigheden op Schiphol is dinsdag om 13.15 uur aangeboden aan Tweede Kamerleden. Dat gebeurde op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen