Transport Online - KNVB-voorzitter Spee volgt Van Praag op in hoofdbestuur UEFA

KNVB-voorzitter Spee volgt Van Praag op in hoofdbestuur UEFA

KNVB-voorzitter Spee volgt Van Praag op in hoofdbestuur UEFA
20-04-2021 14:11 | Sport | auteur ANP

MONTREUX - Het Nederlandse voetbal blijft vertegenwoordigd in het hoofdbestuur van de Europese voetbalbond UEFA. KNVB-voorzitter Just Spee kreeg op het congres van de UEFA in de Zwitserse stad Montreux genoeg stemmen om toe te treden tot het uitvoerend comité. Spee neemt de plek over van Michael van Praag, zijn voorganger bij de KNVB die na drie termijnen van vier jaar uit het UEFA-bestuur verdwijnt.

De 56-jarige Haarlemmer Spee volgde Van Praag eind 2019 op als voorzitter van de KNVB. Van Praag (73) bleef wel actief in het uitvoerend comité van de UEFA.

Op het 45e congres van de Europese federatie waren negen kandidaten voor de acht beschikbare plaatsen in het bestuur. Alleen de Belg Mehdi Bayat haalde het niet.

De voorzitter van de Belgische bond, die zich tot verbazing van Spee op het laatste moment ook kandidaat had gesteld, kreeg slechts 14 stemmen van de 55 landen die bij de UEFA zijn aangesloten. Spee kreeg er 31 en werd samen met Alexander Djoekov (Rusland), Gabriele Gravina (Italië), Zbigniew Boniek (Polen), David Gill (Engeland), Rainer Koch (Duitsland), Karl-Erik Nilsson (Zweden) en Servet Yardimci (Turkije) voor een periode van vier jaar gekozen. De laatste vijf waren herkiesbaar en beginnen aan hun volgende termijn.

Het uitvoerend comité van de UEFA is formeel gezien een controlerend orgaan, maar heeft in de praktijk veel macht. "Je zit aan tafel", aldus Spee. "Je praat mee en kan zo invloed uitoefenen. Wij van de KNVB steken graag onze nek uit. Dat hebben we de afgelopen jaren gedaan met de invoering van de VAR en met discussies over vernieuwing van de spelregels met Marco van Basten."

Spee, die eerder bij Philips en als directeur bij Endemol werkte, voerde de afgelopen 1,5 jaar uitgebreid campagne. "Ik heb 51 van de 54 lidstaten gesproken, vooral via beeldbellen vanwege corona", vertelt de voormalige voorstopper van de Koninklijke HFC uit Haarlem. "Veel landen wilden weten hoe wij ieder weekeinde 30.000 amateurwedstrijden organiseren."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen