Clicky

 
Transport Online - Port of Antwerp breidt vloot uit met energie-efficiënte sleepboten

Port of Antwerp breidt vloot uit met energie-efficiënte sleepboten

Port of Antwerp breidt vloot uit met energie-efficiënte sleepboten
20-04-2021 11:52 | Buitenland | auteur Redactie

ANTWERPEN - Port of Antwerp heeft op 19 april 2021 drie nieuwe RSD sleepboten ingehuldigd. Deze uitbreiding kadert in de vernieuwing en vergroening van de vloot waarbij er wordt ingezet op duurzame en energie-efficiënte vaartuigen.

In 2020 liepen 14.000 zeeschepen en 57.000 binnenschepen de haven van Antwerpen aan. Om al deze schepen veilig en vlot van de sluizen naar hun ligplaatsen te begeleiden en vice versa,  voert Port of Antwerp elk jaar 19.000 sleeptaken uit achter de sluizen, zowel op Rechter- als op Linkeroever. Om al deze sleeptaken tot een goed eind te brengen, beschikt Port of Antwerp over 18 operationele sleepboten en 250 collega’s die 24/7/365 paraat staan.

In september 2020 kocht Port of Antwerp de eerste RSD sleepboot over van Multraship NV, nadien volgde de aankoop van nog twee extra schepen. RSD staat voor Reversed Stern Drive en betekent dat de sleepboot is ontworpen volgens het dubbele boeg principe. Hierdoor kan deze dynamisch ingezet worden als voor en achter sleepboot. Bovendien is de sleepboot energie-efficiënter dankzij haar specifiek ontwerp en is ze uitgerust met een stikstofoxyden filter om te voldoen aan de IMO Tier III regelgeving. De nieuwe sleepboten zijn een ontwerp van scheepsbouwer Damen.

Intensieve opleiding

Om de bemanning en technische medewerkers klaar te stomen voor de komst van deze nieuwe schepen, kregen zij een intensieve opleiding van enkele maanden. Deze opleiding bestond uit een nautisch luik met betrekking tot het leren varen met roerpropellers en een technisch luik met betrekking tot kennis van scheepssystemen aan boord, onderhoud en oplossen van storingen. Deze intensieve en duurzame opleiding werd intern gestuurd en extern gefaciliteerd door Multraship NV en Damen.

Vergroening en verduurzaming van de vloot

Port of Antwerp beheert een vloot van 32 vaartuigen, bestaande uit sleepboten, baggerschepen en ondersteuningsvaartuigen. Deze vloot is verantwoordelijk voor bijna 85 procent van de totale CO2 uitstoot van Port of Antwerp. Om deze impact te minimaliseren is er gestart met een meerjarenproject rond de vernieuwing, vergroening en optimalisatie van de vloot. Naast de aankoop van nieuwe sleepboten, wordt er ook gekeken naar data om processen te verbeteren. Dit bijvoorbeeld samen met partners als Optiport, die een tool ontwikkelden om de planning van sleeptaken te optimaliseren  en Cognauship die zullen werken op de verbruiken van de eigen sleepboten.

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp: “Port of Antwerp wil een klimaatneutrale haven zijn in 2050. In onze rol als operator investeren we mee in deze energietransitie. De aankoop van deze boten kadert in de vernieuwing en vergroening van onze vloot waarbij we inzetten op duurzame en energie-efficiënte vaartuigen.”

Rob Smeets, Chief Operations Officer Port of Antwerp: “De voorbije jaren is er veel veranderd en hard gewerkt binnen onze operationele dienst. De lancering van Vessel Traffic Services (VTS), nieuwe sleepboten, binnenkort hybride handhavingsvaartuigen, … Stuk voor stuk sterke realisaties die we dankzij de inzet en het enthousiasme van alle collega’s hebben kunnen verwezenlijken.”

Havenschepen Annick De Ridder: “Met de uitbreiding van onze vloot blijven we inzetten op het 100 procent operationeel zijn van ons diensten en willen we verder het pad effenen voor een duurzame scheepvaart. Als Port of Antwerp geven we zelf het goede voorbeeld door een grote stap te zetten in de vergroening van onze eigen sleepboten. In de nabije toekomst zullen we ook experimenteren met sleepboten op duurzame methanol en waterstof.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Foto's

  Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

  Rijverboden

  Actuele Brandstofprijzen
  Euro952,083
  Diesel1,745

  Aangeleverd door UnitedConsumers

  Meer brandstofprijzen

  Truckoccasions

  Geen advertenties gevonden

  meer truckoccasions
  Logistieke Marktplaats

  Geen advertenties gevonden

  meer logistieke marktplaats