Clicky

 
Transport Online - ‘Verdachten kregen geld voor in brand steken teststraat Urk'

‘Verdachten kregen geld voor in brand steken teststraat Urk'

‘Verdachten kregen geld voor in brand steken teststraat Urk'
20-04-2021 10:06 | Binnenland | auteur ANP

LELYSTAD - De twee jongeren die worden verdacht van brandstichting in een GGD-teststraat in Urk kregen daar geld voor van een groep omstanders. Dat zei de advocaat van een van hen dinsdag in de rechtbank in Lelystad.

De teststraat bij het haventerrein van de vissersplaats werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken tijdens rellen. De verdachten werden op dinsdag 16 februari aangehouden.

De advocaat van de 21-jarige verdachte Fokke V. uit Urk zegt dat zijn cliënt en de 16-jarige medeverdachte uit Emmeloord los van elkaar hebben verklaard dat iemand geld heeft aangeboden voor het in brand steken van de teststraat. De raadsman dringt aan op meer onderzoek naar de opdrachtgevers, die nog niet gehoord zijn door de politie. Dat verzoek wees de rechtbank af.

"Het lijken labiele jongens die geen plan hadden", zei de advocaat van V. Hij noemt het onbestaanbaar dat de politie geen verder onderzoek doet en vindt dat zijn cliënt met de minderjarige medeverdachte als "zondebok worden opgevoerd die de lont in het kruitvat hebben gestoken".

V. heeft bekend de brand te hebben aangestoken, stelt de officier van justitie. Zelf wees V. dinsdag naar de minderjarige medeverdachte. "Het is Fokke dit, Fokke dat, het wordt allemaal in mijn schoenen geschoven. Ik heb de deur opengebroken, hij steekt de boel in de fik. Als ik de deur openmaak, ben ik niet bezig met brand te stichten", aldus V. via een videoverbinding met de rechtbank.

Het OM verzette zich tegen het horen van extra getuigen. "Er waren die avond veel mensen die heel veel foute dingen hebben gedaan. Het is onmogelijk om iedereen te identificeren. Dat neemt niet weg dat deze mannen de brand hebben gesticht", aldus de officier van justitie.

V. wacht nog een onderzoek door een psycholoog. Zijn zaak wordt op 6 juli inhoudelijk behandeld. Hij blijft zolang in voorarrest.

Op 6 juli staat ook de 16-jarige verdachte uit Emmeloord voor de rechter. Dat wordt een zitting achter gesloten deuren, vanwege zijn leeftijd. Hij kwam op 6 april op vrije voeten en verblijft sindsdien in een instelling, aldus zijn advocaat. Ook zij vroeg de rechtbank dinsdag tevergeefs om het opsporen van de mannen die geld zouden hebben geboden. Ze staan volgens haar met hun auto's op camerabeelden. Ze noemt het jammer dat de rechtbank dit afwijst.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,944
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions