Transport Online - Meldingen van vals spel bij huizenjacht stromen binnen

Meldingen van vals spel bij huizenjacht stromen binnen

Meldingen van vals spel bij huizenjacht stromen binnen
19-04-2021 17:20 | Binnenland | auteur ANP

AMERSFOORT - Bij het onlangs geopende meldpunt oneerlijke biedingspraktijken bij huizenverkopen stromen de klachten binnen. In de eerste week ontving de Vereniging Eigen Huis (VEH) honderden meldingen van kopers en verkopers die zich benadeeld voelen door makelaars.

De vereniging ontvangt al jaren signalen over oneerlijke praktijken bij de aan- en verkoop van woningen. Zo lijkt het erop dat veel kopers buitenspel worden gezet als zij zonder aankoopmakelaar op een woning bieden of vragen om een voorbehoud van financiering of keuring. Ook zouden makelaars onderlinge afspraken maken over de verkoop van woningen en geven ze mogelijk alleen biedingen door van klanten van bevriende makelaars.

"Het is heel lastig om handjeklap door makelaars tijdens het koop- en verkoopproces te bewijzen", zegt Wike Wilbrink, belangenbehartiger woningmarkt bij de VEH. Met het meldpunt wil de vereniging inzichtelijk maken hoe groot het probleem is.

Door schaarste op de huizenmarkt zijn de problemen acuter geworden. Het grootste deel van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. Vaak gebeurt dat via een inschrijving, waarbij alle geïnteresseerden voor een deadline een bod kunnen uitbrengen op een huis.

Makelaarsvereniging NVM zegt in een reactie dat zij aan de VEH hebben laten weten graag in gesprek te gaan over de ontvangen meldingen. De vereniging wijst er ook op "dat het niet eenvoudig is om anonieme klachten concreet aan te pakken". Daarnaast wijst de woordvoerder van de NVM op hun eigen klachtenmeldpunt, waar mensen met een klacht over een NVM-makelaar of -taxateur terecht kunnen. De NVM benadrukt ongeoorloofde praktijken bij de aankoop of verkoop van huizen te veroordelen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,898
Diesel1,526

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen