Clicky

 
Transport Online - Helikopter maakt historische eerste vlucht op andere planeet

Helikopter maakt historische eerste vlucht op andere planeet

Helikopter maakt historische eerste vlucht op andere planeet
19-04-2021 13:20 | Buitenland | auteur ANP

PASADENA - Een onbemande Amerikaanse helikopter is opgestegen op Mars. De Ingenuity (Vindingrijkheid) maakt daarmee geschiedenis door als eerste helikopter een vlucht op een andere planeet te maken. De historische gebeurtenis was te volgen via een livestream van NASA.

De eerste vlucht stond eigenlijk eerder in april op de planning, maar moest worden uitgesteld vanwege de ontdekking van een technisch probleem bij een laatste test. De vluchtleiding moest op afstand nieuwe software aan boord installeren, nadat die eerst op aarde was getest.

De Ingenuity is bijna 1 meter hoog en weegt ongeveer 2 kilo. De eerste vlucht van deze helikopter duurde in totaal 40 seconden. Na een halve minuut op 3 meter hoogte landde het toestel weer op het oppervlak van de rode planeet, aldus het Amerikaanse ruimtevaartagentschap.

De kleine helikopter werd eind juli gelanceerd, als bagage in het laadruim van het Marskarretje Perseverance. Samen maakten ze de oversteek van 480 miljoen kilometer naar Mars en half februari landden ze daar, in een krater met de naam Jezero.

De lage luchtdruk op het oppervlak van Mars is te vergelijken met de druk op 30 kilometer hoogte op aarde. Zo hoog kunnen aardse helikopters niet vliegen. Ook de batterijen opladen is moeilijk, Mars krijgt overdag ongeveer de helft van de zonne-energie op aarde. 's Nachts worden de onderdelen aan boord blootgesteld aan temperaturen tot 90 graden onder nul.

De Ingenuity kan naar verwachting ongeveer vijf keer vliegen, telkens enkele honderden meters verder. Alle vluchten moeten binnen een maand worden uitgevoerd. Als de technologie op Mars goed blijkt te werken, kunnen helikopters helpen om een buitenaardse bestemming veel sneller te verkennen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen