Transport Online - Toestand Navalni 'naar tevredenheid' maar toch naar ziekenhuis

Toestand Navalni 'naar tevredenheid' maar toch naar ziekenhuis

Toestand Navalni 'naar tevredenheid' maar toch naar ziekenhuis
19-04-2021 12:16 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MOSKOU - De toestand van de in Rusland gevangenzittende politicus Aleksej Navalni is volgens de gevangenisautoriteiten naar omstandigheden goed, maar hij wordt naar een ziekenhuis in de penitentiaire inrichting gebracht. Navalni is sinds eind maart in hongerstaking en zijn gezondheid verslechtert.

De aanhang van Navalni stelt al dagen dat hij ieder moment kan doodgaan. Volgens de gevangenis accepteert Navalni wel vitamines en wordt hij in de hospitaalafdeling van de inrichting met goede zorg omgeven. De oppositieleider is in hongerstaking omdat hij vanwege diverse gezondheidsklachten toegang wil tot een arts naar eigen keuze.

Navalni werd in februari voor 2,5 half jaar opgesloten in verband met een voorwaardelijke veroordeling van jaren geleden. Hij zou zich niet aan de voorwaarden gehouden hebben. Hij geldt vanwege zijn lange strijd via sociale media tegen corruptie als een van de voornaamste tegenstanders van het Kremlin en de miljardairs in en rond dat machtscentrum.

Rusland heeft maandag de oproepen van leiders in Westen over de gezondheidstoestand van Navalni afgedaan als inmenging in zaken die ze niet aangaan. De gezondheid van veroordeelden in Rusland zou volgens een regeringswoordvoerder niet tot hun belang gerekend kunnen worden.

Aanhangers van Navalni willen woensdag weer gaan demonstreren voor zijn vrijlating. De politie heeft gewaarschuwd dat het zonder toestemming van de plaatselijke autoriteiten illegale activiteiten zijn. De regering zal alle troepen inzetten om de openbare orde te handhaven, aldus een waarschuwing van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen