Clicky

 
Transport Online - Zalm en Vogelzang weg bij Danske Bank na witwaskwestie ABN AMRO

Zalm en Vogelzang weg bij Danske Bank na witwaskwestie ABN AMRO

Zalm en Vogelzang weg bij Danske Bank na witwaskwestie ABN AMRO
19-04-2021 09:51 | Financieel | auteur ANP

KOPENHAGEN - Topman Chris Vogelzang en commissaris Gerrit Zalm vertrekken op eigen verzoek bij Danske Bank. Dit nadat bekend werd dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar voormalige bestuurders van ABN AMRO. De bank schoot tekort bij het tegengaan van witwassen.

Vogelzang vertrok in 2017 bij ABN AMRO. Hij zat in het bestuur en gaf leiding aan de particuliere en zakelijke tak van de bank. Ook werd Vogelzang gezien als een voorname kandidaat om Zalm op te volgen als baas van de onderneming. Maar daar werd in politiek Den Haag een stokje voor gestoken. Vogelzang verklaarde eerder niets af te weten van de verdenkingen bij ABN AMRO.

Eerder werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) de rol van het voormalige ABN AMRO-bestuur onder leiding van Zalm bij de vermeende overtredingen van antiwitwaswetgeving zou onderzoeken.

Zeer verrast

Vogelzang, die krap twee jaar geleden aan het roer kwam te staan van Danske, zegt in een verklaring "zeer verrast te zijn" door het besluit van de Nederlandse autoriteiten. "Ik heb ABN AMRO meer dan vier jaar geleden verlaten en ben ervan overtuigd van dat ik mijn managementverantwoordelijkheden met integriteit en toewijding heb uitgevoerd. Mijn status als verdachte betekent niet dat ik zal worden aangeklaagd."

Bij Danske kwam in 2018 ook een grote witwasaffaire aan het licht. De bank zou tussen 2007 tot en met 2014 miljarden euro's aan dubieuze geldstromen hebben verwerkt. Het zou onder meer om crimineel geld uit Rusland zijn gegaan dat via de dochteronderneming in Estland werd witgewassen. Vogelzang was juist bij Dankse binnengehaald om schoon schip te maken.

Vragen

Nadat de affaire rond ABN AMRO in 2019 aan het licht was gekomen, borrelden in de Deense politiek vragen op over de aanstelling van de voormalige ABN AMRO-'kroonprins' als topman van Danske. Zalm werd eveneens in 2019 als commissaris van Danske benoemd. Bij de grootste bank van Denemarken versterkte de oud-minister van Financiën het eigen interne toezichtsorgaan.

Vogelzang wordt bij Danske opgevolgd door hoofd risicobeheer, Carsten Egeriis. Bestuursvoorzitter Karsten Dybvad zegt in een verklaring het vertrek van Vogelzang te betreuren. "Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij het in gang zetten van de lopende transformatie van Danske Bank en de vooruitgang en resultaten die dit al heeft opgeleverd."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,944
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions