Transport Online - Kabinet wil doorgaan met Fieldlabs ondanks kritiek vanwege risico

Kabinet wil doorgaan met Fieldlabs ondanks kritiek vanwege risico

Kabinet wil doorgaan met Fieldlabs ondanks kritiek vanwege risico
18-04-2021 23:07 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het demissionaire kabinet wil doorgaan met zogeheten Fieldlab-evenementen die de komende tijd staan gepland, ondanks de kritiek die is losgebarsten over een 538-Oranjedag in Breda komende zaterdag. Tegenstanders vrezen het grote besmettingsgevaar nu de ziekenhuizen nog vol met coronapatiënten liggen. Maar het kabinet vindt het belang van de wetenschappelijke onderzoeken achter deze evenementen groot in verband met de heropening van de samenleving. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van BNR.

Meerdere bewindslieden spraken zondag over de kwestie nadat Breda zelf aan de bel had getrokken over de ophef die is ontstaan. De stad wilde weten hoe het kabinet erover dacht. Maar er is volgens de ingewijden geen reden voor het kabinet om dit proefevent en nog andere evenementen die op de rol staan, af te blazen.

Benadrukt wordt dat het bij deze proeven niet om het feest of de optredens gaan, maar vooral om de onderzoeken. Die moeten uitwijzen welke maatregelen werken om evenementen weer te kunnen houden. Bezoekers zitten in verschillende bubbels, hun gedrag wordt bekeken en ze moeten zich laten testen.

Het kabinet zal Breda nog informeren over het standpunt. De gemeenteraad van de stad praat maandag over het onderwerp. Burgemeester Paul Depla toonde zich zondag voorstander van het laten doorgaan van de 538-Oranjedag om dezelfde redenen die het kabinet ook aanvoert.

Er zijn al eerder Fieldlabs gehouden, zoals de uitreiking van de 3FM Awards en een festival in Biddinghuizen. De komende weken is ook een Mud Masters-event op het Floriadeterrein in de Haarlemmermeer, waar 9000 mensen aan mee kunnen doen. Het Haagse Residentie Orkest geeft een concert in het Zuiderstrandtheater in Den Haag voor duizend man. En de stichting Enschede Marathon houdt een hardloopwedstrijd met 5000 recreanten die 10 kilometer lopen op een afgeschermd terrein.

Deze evenementen zijn anders dan de pilots met toegangstesten, zoals bij de Keukenhof en enkele musea. Daar kan een beperkt aantal mensen naar binnen als ze zich vooraf aanmelden en een recente negatieve coronatest kunnen tonen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen