Transport Online - Medewerkers Bredaas ziekenhuis beginnen petitie tegen 538 Oranjedag

Medewerkers Bredaas ziekenhuis beginnen petitie tegen 538 Oranjedag

Medewerkers Bredaas ziekenhuis beginnen petitie tegen 538 Oranjedag
17-04-2021 18:49 | Binnenland | auteur ANP

BREDA - [update 23:40 uur] Bijna 60.000 mensen hebben een petitie ondertekend die medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda op initiatief van chirurg Rogier Crolla zijn begonnen tegen 538 Oranjedag. Rond 19.30 uur stond de teller van de petitie 'Met 538 de zorg geminacht' nog op ruim 11.000, inmiddels krijgt die de steun van 58.783 sympathisanten. De "verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen" stellen dat "dit ondoordachte pseudo-experiment" moet worden afgeblazen.

Bij het Fieldlab-experiment van de muziekzender op 24 april in Breda mogen 10.000 mensen aanwezig zijn. De initiatiefnemers van de petitie hebben daar geen enkel begrip voor. "Het vieren van een feest met 10.000 man op 400 meter van een door covid overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners", schrijven ze.

Vanwege de coronapandemie heeft het ziekenhuis de operatiecapaciteit met zeker de helft teruggebracht en zijn de operatiekamers alleen beschikbaar voor acute en urgente zorg. Artsen beoordelen dagelijks of een operatie echt noodzakelijk is of uitgesteld kan worden. Een Amphia-woordvoerder zei eerder al zorgen te hebben over het feest, omdat door het gebruik van drugs of drank acute medische situaties kunnen ontstaan.

Crolla wil geen toelichting geven op de petitie en verwijst door naar de woordvoerder van het Amphia. Het ziekenhuis zou volgens de chirurg de actie niet veroordelen. Volgens Mark van Hassel, woordvoerder van het Amphia, is de petitie die eerder vandaag online kwam een particulier initiatief van chirurg Crolla. "Hij heeft dit op persoonlijke titel opgezet, maar het onderstreept nog eens extra de zorgen die leven onder onze zorgmedewerkers. Die zorgen hebben wij gisteren vanuit onze organisatie ook al duidelijk uitgesproken", zegt hij tegen BN DeStem.

De animo voor de toegangsbewijzen voor het evenement was enorm: meer dan 1 miljoen mensen probeerden een ticket te bemachtigen. De kaarten werden via loting verdeeld.

Het evenement vindt plaats op het Chasséveld in Breda. Horecaondernemers in de stad reageerden woedend op het testevenement. Zij voelden zich geschoffeerd dat er in de stad wel een groot evenement mag plaatsvinden, terwijl zij al maanden geen gasten mogen ontvangen vanwege de coronamaatregelen. Radio 538 en de Bredase horeca bespreken binnenkort hoe ze kunnen samenwerken. Maandag is er een extra vergadering waarin de Bredase burgemeester Paul Depla tekst en uitleg moet geven aan de gemeenteraad over het evenement.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen