Transport Online - 'NASA kiest ruimtevaartbedrijf van Elon Musk voor maanmissie'

'NASA kiest ruimtevaartbedrijf van Elon Musk voor maanmissie'

'NASA kiest ruimtevaartbedrijf van Elon Musk voor maanmissie'
16-04-2021 23:54 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - NASA heeft het bedrijf SpaceX van Elon Musk geselecteerd voor de bouw van een ruimtevaartuig dat voor het eerst sinds de jaren zeventig astronauten naar de maan zal brengen. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vrijdag bekendgemaakt. Met de opdracht is 2,9 miljard dollar gemoeid.

NASA gunt de opdracht exclusief aan SpaceX. Het in 2002 opgerichte bedrijf verslaat daarmee het bedrijf Blue Origin van Jeff Bezos. De oprichter van Amazon wilde het contract samen met luchtvaart- en defensieconcerns Lockheed Martin, Northrop Grumman en Draper binnenhalen.

Musk, die ook topman is van autofabrikant Tesla, richtte samen met anderen SpaceX op met het ultieme doel om mensen naar de planeet Mars te laten vliegen. De voorbije jaren baarde het bedrijf veel opzien door met volle vaart testmissies op te zetten voor raketten en ruimtevaarttoestellen. Dat had als bijkomend effect dat het enthousiasme voor ruimtevaart weer toenam.

NASA stuurde astronauten voor het laatst in 1972 naar de maan. In dat jaar eindigde het Amerikaanse Apollo-programma voor ruimtereizen. Voor het in 2007 opgezette vervolg op dat programma, Artemis genaamd, vestigt NASA de hoop op de Starship van SpaceX. Deze raket is na lancering opnieuw te gebruiken en kan volgens SpaceX grote groepen mensen naar de maan, Mars en uiteindelijk ook andere planeten brengen.

Tot nog toe waren onbemande testvluchten met de Starship niet succesvol. Bij landingspogingen eindigden de ruimtevaartuigen in een grote vuurbal. Onlangs kondigde de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA een onderzoek aan naar de veiligheid bij enkele mislukte tests.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen