Clicky

 
Transport Online - BAG licht lagere boetes voor Oost-Europese chauffeurs toe

BAG licht lagere boetes voor Oost-Europese chauffeurs toe

BAG licht lagere boetes voor Oost-Europese chauffeurs toe
16-04-2021 14:27 | Buitenland | auteur Redactie

BERLIJN - De afgelopen dagen verschenen er in Duitse media diverse berichten over het feit dat met name Oost-Europese chauffeurs tot wel 50 procent lagere boetes betaalden dan bijvoorbeeld chauffeurs uit andere Europese landen. In eerste instantie wilden betrokken instanties niet reageren op deze aantijging maar vrijdag kwam het Bundesambt für Gühterverkehr (BAG) met een toelichting.

Volgens de BAG zijn de boeteprocedures en boeterichtlijnen die in Duitsland gelden leidend voor boetes en waarschuwingsboetes. Volgens de BAG zijn deze echter gebaseerd op het inkomen van een gemiddelde werknemer in Duitsland. 

"De berekening van het precieze bedrag van de boete moet worden uitgevoerd volgens de wettelijke criteria. Daarbij moet rekening worden gehouden met de zwaarte van de overtreding en de mate van verantwoordelijkheid van de betrokkene en in het bijzonder met hun financiële omstandigheden", aldus de BAG.

"Chauffeurs die niet in Duitsland woonachtig zijn en die in dienst zijn van niet in Duitsland gevestigde bedrijven, ontvangen een inkomen dat over het algemeen ver onder het in Duitsland gebruikelijke loonniveau ligt. Volgens jurisprudentie moet de BAG er daarom voor zorgen dat de vast te stellen boete in verhouding staat tot de inkomenssituatie van de chauffeur en hem of haar niet buitensporig beboeten."

Er is echter geen verschil in de hoogte van de boetes voor de transportondernemers, enkel voor de chauffeurs.

"Het waarborgen van eerlijke concurrentie in het goederenvervoer is de focus van de BAG. Het is belangrijk voor ons om erop te wijzen dat bij overtredingen door ondernemers een uniforme boete geldt ongeacht de locatie van het bedrijf, met name voor wat betreft de naleving van de bepalingen inzake uitbuiting, fraude en cabotage. Door onze intensieve controles, met name gericht op de wet op het wegvervoer, worden illegale praktijken van bedrijven aan het licht gebracht en consequent bestraft", besluit de BAG haar reactie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats