Transport Online - VS zetten 10 Russen uit als straf voor beïnvloeding verkiezingen

VS zetten 10 Russen uit als straf voor beïnvloeding verkiezingen

VS zetten 10 Russen uit als straf voor beïnvloeding verkiezingen
15-04-2021 16:53 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

WASHINGTON - De VS hebben tien medewerkers van de Russische ambassade in Washington uitgewezen en tegen meer dan dertig Russen of Russische instellingen sancties afgekondigd. Het zijn volgens Washington maatregelen wegens Russische pogingen om met hackers de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar te beïnvloeden.

De sancties richten zich op zestien personen en zestien instellingen in Rusland die achter de pogingen met behulp van hackers zouden zitten en in opdracht van het Kremlin zouden hebben gehandeld. De VS dreigen met meer sancties als Rusland de wereld blijft "destabiliseren".

Rusland heeft al laten weten dat de sancties schadelijk kunnen zijn voor de pogingen van Washington om een top te regelen tussen de presidenten Joe Biden en Vladimir Poetin. Biden begon dinsdag in een telefoongesprek met Poetin over een mogelijke topontmoeting.

Geheime dienst

Onder de uitgewezen Russen zijn volgens Washington vijf leden van de Russische geheime dienst. In Rusland worden onder meer acht technische bedrijven bestraft die voor die dienst werkzaamheden verrichten. Amerikaanse banken mogen straks niet meer in Russische staatsschulden handelen. Volgens een veiligheidsadviseur van Biden, Jake Sullivan, gaat het om "op maat gemaakte maatregelen om het Amerikaanse belang te dienen" en niet om stappen die tot escalatie leiden. De VS blijven met Rusland in gesprek over bijvoorbeeld ontwapening of over de vraag hoe de twee een stabiele relatie kunnen opbouwen.

In Moskou is de Amerikaanse ambassadeur bij Buitenlandse Zaken op het matje groepen. Aangenomen wordt dat Rusland nu tien Amerikanen gaat uitwijzen.

De actie tegen Rusland is volgens het Witte Huis gecoördineerd met westerse bondgenoten. De NAVO steunt het sanctiebeleid, dat mede wordt bepaald door groeiende actuele ergernis in het Westen over de grote Russische troepenaanwas langs de Oekraïense grens en over de inlijving in 2014 van het Oekraïense schiereiland de Krim.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen