Transport Online - Verdachte zoon omgebracht raadslid bekent: hij haatte mij

Verdachte zoon omgebracht raadslid bekent: hij haatte mij

Verdachte zoon omgebracht raadslid bekent: hij haatte mij
15-04-2021 13:47 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - De zoon van het omgebrachte gemeenteraadslid Jack de Vlieger uit Sint-Michielsgestel zegt zijn vader gedood te hebben na een ruzie over zijn eetstoornis. Hevig geëmotioneerd bekende de 22-jarige zoon donderdag in de rechtbank in Den Bosch hoe hij zijn vader thuis met een klauwhamer meerdere malen sloeg op zijn rug en hoofd. Het OM verdenkt hem van moord dan wel doodslag.

"Vijf jaar lang heb ik op de rand van afgrond gestaan. Wat is er toch met me aan de hand? Hij haatte mij gewoon", vertelde de verdachte met slaande vuisten op het verdachtenbankje. "Ik moest hem pijn doen. Ik heb het vaak gedaan met woorden, maar dat lukte gewoon niet. Woorden gleden van hem af", aldus de verdachte.

Hij legde in de rechtbank een uitgebreide bekentenis af over het doden van zijn dominante vader op 22 augustus vorig jaar. In tranen vertelde hij de rechters dat ze die dag opnieuw een conflict hadden over zijn eetstoornis. Terwijl zijn vader de milieustraat bezocht, haalde zijn zoon Leander een hamer uit de garage. Aarzelend wachtte hij zijn vader op en deelde de eerste klap uit in de keuken.

"Ik was doodsbang. Ik wist het gewoon niet meer", huilde de verdachte. Na de eerste klap volgde een moment van kortsluiting, hield de rechter hem voor. Zelf zei hij daarover: "Hij keek mij nooit echt aan. Op dat moment keek hij me met wijd opengesperde ogen recht aan."

De zoon volgde zijn vader naar de garage en sloeg hem op zijn hoofd. "Ik wilde vrij zijn, hij moest dood. Ik ben met hem meegelopen naar de garage." Daar volgden nog meer klappen. Het slachtoffer zou zijn overleden door talrijke letsels aan het hoofd. Hij had meerdere schedelbreuken, hersenletsel, ribbreuken en een klaplong. Ook was sprake van veel bloedverlies.

De verdachte lijdt onder meer aan borderline, een persoonlijkheidsstoornis. Door zijn stoornissen is het doden van zijn vader hem in verminderde mate toe te rekenen, concluderen zijn psychiater en psycholoog. Hij kwam volgens hen na een relatiebreuk in een neerwaartse spiraal terecht en worstelde met zelfmoordgevoelens. Jarenlang bouwde hij een hevige woede op en haat en angst. Dat nam pathologische vormen aan. De kans op herhaling achten de gedragskundigen klein.

Tijdens de rechtszaak maakten familieleden van het slachtoffer en de verdachte gebruik van het spreekrecht. "Ik zie mijn vader als de dader en Leander als slachtoffer", zei zijn broer. "Het wordt tijd dat Leander hulp krijgt."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 17 mei t/m zondag 23 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen