Transport Online - Twaalf jaar cel voor Poolse mannen die man doden en dumpen lichaam

Twaalf jaar cel voor Poolse mannen die man doden en dumpen lichaam

Twaalf jaar cel voor Poolse mannen die man doden en dumpen lichaam
15-04-2021 12:13 | Misdaad | auteur Redactie

DEN BOSCH - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft woensdag twee Poolse mannen van 45 en 51 jaar allebei een gevangenisstraf van twaalf jaar opgelegd. Ze hebben in ’s-Hertogenbosch een landgenoot doodgeslagen en het lichaam daarna in de Dieze gegooid. De rechtbank Oost-Brabant legde eerder vijftien jaar gevangenisstraf aan beide mannen op. Een derde medeverdachte werd niet-ontvankelijk verklaard in zijn hoger beroep omdat hij op zitting aangaf niet langer bezwaren te hebben tegen het vonnis van de rechtbank.

In januari 2018 kregen de twee mannen ruzie met het latere slachtoffer op het stadsstrand in ‘s-Hertogenbosch. Ze waren destijds dakloos en hadden daar hun slaapplaats. De ruzie escaleerde en de twee mannen hebben om beurten met een houten paal tegen het hoofd van het slachtoffer geslagen waardoor hij overleed. Vervolgens hebben de mannen het levenloze lichaam naar het water gesleept en in de Dieze gedumpt.

Bijna twee maanden later werd het lichaam door vissers aangetroffen.

De 51-jarige man verklaarde in hoger beroep dat hij ruzie kreeg met het slachtoffer, maar dat de 45-jarige medeverdachte het slachtoffer in zijn eentje heeft doodgeslagen. De 45-jarige man verklaarde op zijn beurt dat hij - nadat de medeverdachte het slachtoffer had geslagen met de houten paal-  hij het slachtoffer ook geslagen heeft met die houten paal, maar dat hij dit deed nadat het slachtoffer al overleden was.

Het hof vindt die verklaringen ongeloofwaardig. De 45-jarige man heeft namelijk ook tegen een getuige verklaard dat hij samen met de 51-jarige man betrokken was bij de dood van het slachtoffer. Er zijn voor het hof geen redenen om aan de betrouwbaarheid van de getuigenverklaring te twijfelen. Deze verklaring is dan ook gebruikt als bewijs tegen de twee mannen.

De mannen zijn na het doden van het slachtoffer op zeer respectloze en mensonterende wijze omgegaan met het lichaam. Zij hebben de nabestaanden onherstelbaar leed toegebracht. Bovendien hebben de nabestaanden twee maanden lang in onzekerheid geleefd over het lot van hun dierbare.

De mannen hebben geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor hun handelen, door elkaar als verantwoordelijke aan te wijzen. Het hof rekent de mannen dit alles zeer zwaar aan en komt tot een gevangenisstraf van dertien jaar. Omdat de redelijke termijn in hoger beroep is overschreden, gaat daar één jaar van af. De straf is iets lager dan de rechtbank eerder oplegde. Dat komt doordat het hof van oordeel is dat deze straf voldoende recht doet aan de ernst van de feiten.

Daarnaast moeten de mannen samen een schadevergoeding van ruim 7.800 euro betalen aan de nabestaanden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,895
Diesel1,525

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen