Clicky

 
Transport Online - Pulsvissers 'uit het veld geslagen' door besluit EU-hof

Pulsvissers 'uit het veld geslagen' door besluit EU-hof

Pulsvissers 'uit het veld geslagen' door besluit EU-hof
15-04-2021 12:10 | Binnenland | auteur ANP

URK - Nederlandse pulsvissers zijn zeer teleurgesteld dat het Europees Hof van Justitie geen streep zet door het Europese verbod op de pulsvisserij. "Helaas gaven de wetenschappelijke feiten onvoldoende aanleiding voor het hof om op juridische gronden de besluitvorming terug te draaien", zeggen woordvoerders van de Nederlandse Vissersbond en VisNed.

De hoogste Europese rechter wees het Nederlandse verzoek af om de verordening nietig te verklaren die per 1 juli het vissen met stroomstootjes op platvissen totaal verbiedt. Volgens de visserijorganisaties was de uitspraak de "laatste strohalm" waar veel familiebedrijven die graag willen pulsen zich aan vasthielden in deze toch al moeilijk tijd. "De besluitvorming in Europa om de pulsvistechniek te verbieden is gebaseerd op emotionele lastercampagnes en niet op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies."

Uit ruim tien jaar wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat het pulsvistuig zorgt voor aanzienlijk minder bijvangst, minder brandstofverbruik en minder bodemberoering. "Bewezen milieuwinst blijkt niet voldoende om een nieuwe visserijtechniek toe te staan. Deze uitspraak vergroot het risico van investeren in innovatie, terwijl innovatie cruciaal is om te kunnen voldoen aan de Europese ambities op het gebied van milieubesparing en selectiever vissen", stellen de organisaties.

84 schepen onder Nederlandse vlag hadden toestemming om te mogen vissen met de pulstechniek. "Door het verbod op het pulstuig stijgen de kosten aanzienlijk. We zien nu al dat er familiebedrijven zijn die na generaties gevist te hebben, moesten stoppen. We voorzien dat er meer faillissementen aankomen. De hogere kosten in combinatie met gebrek aan perspectief, de gevolgen van brexit en het gebrek aan vraag vanwege de coronamaatregelen zijn een te grote opeenstapeling van onzekerheden. De pulsvisserij gaf de sector meer veerkracht om met tegenslagen om te gaan. De uitspraak is een stap terug voor de vissers, visserijgemeenschappen en Europa dat innovatie hoog in het vaandel heeft staan", aldus een verklaring.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,944
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions