Transport Online - UPS schrapt banen, maar weigert overleg over sociaal plan

UPS schrapt banen, maar weigert overleg over sociaal plan

UPS schrapt banen, maar weigert overleg over sociaal plan
15-04-2021 09:51 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Pakketvervoerder UPS schrapt 50 banen, maar weigert overleg hierover met CNV Vakmensen. “Het lijkt erop dat UPS een regeling wil afspreken met de ondernemingsraad. Daar gaan wij niet mee akkoord. Wij hebben hier als vakbond een rol in, zoals ook is afgesproken in de cao. Daar houden wij UPS aan”, zegt onderhandelaar Robert Wonnink van CNV Vakmensen.

UPS wil de komende tijd in Nederland 50 banen schrappen. Volgens Wonnink gebeurt dat op een merkwaardige manier: de helft van de mensen moet sowieso vertrekken, de andere helft mag voor een nog onbepaalde tijd bij UPS blijven werken.

Cao-afspraak

Maar het grootste probleem is dat UPS niet met CNV Vakmensen wil praten over een sociaal plan. “Dat is in strijd met de cao beroepsgoederenvervoer”, zegt Wonnink. “Bij een reorganisatie van ten minste vijf werknemers moeten we als vakbond betrokken worden. Bij een reorganisatie willen we een goed sociaal plan. En dat geldt zeker voor een miljardenbedrijf als UPS. We laten ons niet zomaar buitenspel zetten.”

Omzet en winst

Wonnink wijst op de enorme omzet en winst die UPS afgelopen jaar heeft gemaakt. In 2020 steeg wereldwijd de omzet met 14% naar 84,6 miljard dollar. De winst bedroeg 8,7 miljard dollar. “UPS heeft enorm geprofiteerd van de coronacrisis. Topvrouw Carol Tomé heeft letterlijk gezegd: ‘Onze financiële prestaties overtroffen onze verwachtingen’. Dat willen wij dus straks ook van het sociaal plan kunnen zeggen. Dat het sociaal plan onze verwachtingen overtreft. Laat UPS dat maar eens waarmaken, voor de werknemers die nu moeten vertrekken.”

Rol vakbond

De CNV-onderhandelaar heeft er geen goed woord voor over dat UPS nu kennelijk buiten de vakbonden om een regeling wil treffen met de ondernemingsraad. “Een goed sociaal plan afsluiten, dat is echt het terrein van de vakbond. Die rol eisen wij ook op, op grond van de cao.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen