Clicky

 
Transport Online - FNV maakt zich zorgen over afschalen openbaar vervoer

FNV maakt zich zorgen over afschalen openbaar vervoer

FNV maakt zich zorgen over afschalen openbaar vervoer
14-04-2021 14:57 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - FNV maakt zich zorgen om de afschaling bij openbaarvervoerbedrijven, nu de coronasteun vanuit de overheid niet verhoogd is naar 100 procent.

Marco Bouma, FNV Streekvervoer: "Wij zijn heel blij dat de steun nu voor heel 2021 beschikbaar is gemaakt door het kabinet, daar hebben wij ons ook steeds hard voor gemaakt. Maar zolang de steun niet 100 procent is, kunnen de bedrijven niets anders dan afschalen. Dat is niet goed voor de reiziger en niet goed voor de werkgelegenheid."

Sinds het begin van de coronapandemie daalde het aantal reizigers in het openbaar vervoer fors. Het rijk vroeg de openbaarvervoerbedrijven desondanks wel te blijven rijden. In ruil daarvoor wordt 93 procent van de kosten vergoed door de overheid. Eric Vermeulen, FNV Stadsvervoer: "Het is daarbij te gek voor woorden als de effecten van de ov-projecten uit het Nationaal Groeifonds beperkt zouden worden door kaalslag in het ov als gevolg van ontoereikende coronasteun vanaf 1 januari 2022."

De vakbond verzet zich tegen de mogelijkheid dat er op langere termijn minder werkgelegenheid is in het openbaar vervoer. Henri Janssen, FNV Spoor: "Als je lijnen en diensten eenmaal schrapt, dan komen ze niet zo snel meer terug. Financiering van het openbaar vervoer zou daarom niet op gebruik, maar op beschikbaarheid beoordeeld moeten worden. Wat de huidige ontwikkelingen betekenen voor de meer dan 40.000 mensen die in het openbaar vervoer werken, is nog erg onzeker. Daar moet snel meer zekerheid over komen."

FNV roept het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op na te denken hoe het openbaar vervoer na de crisis weer snel op het oude niveau gebracht kan worden. Marco Bouma, FNV Streekvervoer: "Daarvoor is in ieder geval nodig dat tot die tijd de openbaarvervoerbedrijven 100 procent gecompenseerd worden, zodat afschalen helemaal niet nodig is."

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,191
Diesel2,063

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats