Clicky

 
Transport Online - Denemarken stopt helemaal met gebruik vaccin AstraZeneca

Denemarken stopt helemaal met gebruik vaccin AstraZeneca

Denemarken stopt helemaal met gebruik vaccin AstraZeneca
14-04-2021 12:35 | Buitenland | auteur ANP

KOPENHAGEN - [update] Denemarken stopt als eerste EU-land volledig met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Het middel wordt niet meer gebruikt bij de vaccinatiecampagne, meldt de Deense gezondheidsautoriteit. Die sluit overigens niet uit dat het besluit op enig moment in de toekomst zal worden teruggedraaid.

Denemarken besloot vorige maand het gebruik van het AstraZeneca-vaccin stil te leggen. Het ging toen nog om een tijdelijke prikpauze. De autoriteiten hebben inmiddels besloten dat ze niet meer verder willen met het middel, dat in verband is gebracht met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.

Het besluit om te stoppen met AstraZeneca heeft onder meer gevolgen voor Denen die alleen een eerste dosis van het middel hadden gehad. Het vaccin moet twee keer worden toegediend voordat mensen volledig zijn beschermd. Denen die nog een tweede keer ingeënt moeten worden, krijgen een ander coronavaccin aangeboden.

Het kan bijvoorbeeld gaan om de middelen van Pfizer/BioNTech en Moderna, maar mogelijk niet om het middel van het Leidse Janssen. De Deense autoriteiten zijn volgens berichten in de media van plan ook voor dat middel een prikpauze in te lassen. Eerder besloten ook de Verenigde Staten daar al toe na meldingen over bloedstollingen bij ingeënte mensen.

Nederland gebruikt het AstraZeneca-vaccin momenteel alleen om 60-plussers in te enten. Het Janssen-vaccin is nog niet in gebruik genomen, al zijn al wel tienduizenden doses geleverd. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft eerder over het AstraZeneca-vaccin gezegd dat de voordelen zwaarder wegen dan de risico's.

De persconferentie waarin de gezondheidsautoriteit woensdag de beleidswijziging aankondigde, had een dramatisch verloop. Topfunctionaris Tanja Erichsen zakte op het podium in elkaar. Op videobeelden is te zien dat directeur Søren Brostrøm hevig schrikt en zijn gevallen collega te hulp schiet. Het is nog onduidelijk wat haar precies is overkomen.

Foto's

 • Janssen
  Janssen
 • Janssen
  Janssen
 • Janssen
  Janssen
 • Janssen
  Janssen

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,944
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions