Clicky

 
Transport Online - Amsterdam investeert in groene vliegtuigbrandstof

Amsterdam investeert in groene vliegtuigbrandstof

Amsterdam investeert in groene vliegtuigbrandstof
14-04-2021 11:25 | Noviteiten | auteur ANP

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat geld steken in de ontwikkeling van synthetische kerosine, dat is duurzame vliegtuigbrandstof. Met een subsidie van 250.000 euro wordt Amsterdam een van de partners in het bedrijf Synkero, dat de groene kerosine gaat produceren in een nieuwe fabriek in het havengebied. Vanuit dat gebied loopt al een kerosinepijplijn naar Schiphol.

Het streven is om in 2025 te beginnen met de bouw van de fabriek en er vanaf 2027 jaarlijks 50.000 ton aan 'elektrofuel' te produceren, voldoende voor één vlucht per dag heen en terug naar New York. Dat is bescheiden op het totale verbruik van Schiphol, zegt wethouder Victor Everhardt (economische zaken), maar hij wijst erop dat "deze eerste stappen essentieel zijn voor de verduurzaming van de luchtvaartsector". Daarnaast levert de nieuwe fabriek 40 tot 60 banen op in de regio Amsterdam.

De groene kerosine wordt gemaakt via een chemisch proces met groene waterstof en CO2. De groene waterstof wordt geproduceerd uit water en duurzame elektriciteit, de CO2 wordt afgevangen in de industrie of direct uit de lucht gefilterd. Het is dus een ander procedé dan zogeheten biokerosine, die wordt gemaakt van onder meer gebruikt frituurvet.

Naast de gemeente zijn KLM, Schiphol, Port of Amsterdam en SkyNRG (een grote internationale speler op het gebied van duurzame vliegtuigbrandstof) de andere partners in Synkero.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,614

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions