Clicky


Kort geding sneltestbedrijven tegen Staat dient nog deze week

Kort geding sneltestbedrijven tegen Staat dient nog deze week
13-04-2021 15:05 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Het kort geding van tientallen commerciële sneltestbedrijven tegen Stichting Open Nederland en de Staat wordt donderdag behandeld. Die stichting zou Lead Healthcare onterecht hebben voorgetrokken om op kosten van de Staat honderdduizenden toegangstesten uit te voeren voor testevenementen. De coronasneltesters eisen onder meer dat de huidige aanbesteding wordt gestaakt en willen ook de kans krijgen de opdracht uit te voeren.

Onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) publiceerde dinsdag een artikel over de overeenkomst van het ministerie van Volksgezondheid met Stichting Open Nederland. Vanuit de overheid vloeit 925 miljoen euro naar de stichting om de coronatesten uit te voeren, maar aan de deal ging geen aanbesteding vooraf. Over de voorwaarden van de overeenkomst is weinig bekend.

De stichting heeft geen raad van toezicht en in de statuten staat niks over hoe het geld moet worden besteed, schrijft FTM. Vragen die FTM aan het ministerie stelde, werden niet beantwoord.

"We zijn geschrokken van het bedrag dat werd genoemd in het stuk van FTM", zegt Rasmus Emmelkamp, topman van Spoedtest.nl. Hij snapt niet waarom er is gekozen om maar een bedrijf de opdracht te geven de coronatests te laten uitvoeren. "We willen met de overheid kijken hoe we met onze locaties kunnen meehelpen", aldus Emmelkamp. "We hebben op dit moment 69 eigen locaties en zijn overal binnen een kwartier bereikbaar per auto."

Het kort geding wordt donderdag om 13.00 uur behandeld in Amsterdam. Op datzelfde tijdstip staat in de Tweede Kamer een debat over de ontwikkelingen rond het coronavirus gepland.