Clicky

 
Transport Online - NAVO-topman eist terugtrekking Russische troepen bij Oekraïne

NAVO-topman eist terugtrekking Russische troepen bij Oekraïne

NAVO-topman eist terugtrekking Russische troepen bij Oekraïne
13-04-2021 15:01 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

BRUSSEL - Rusland moet de troepen terugtrekken die het naar Oekraïne en de grens met het oosten van dat buurland heeft gestuurd. Dat zei NAVO-topman Jens Stoltenberg dinsdag, voorafgaand aan overleg dat de NAVO-ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken woensdag houden.

De secretaris-generaal eist dat Moskou stopt met zijn "provocaties" en onmiddellijk de-escalerend optreedt. De G7-landen hadden maandag al een soortgelijke oproep gedaan.

De NAVO-baas deed zijn uitspraken op een persconferentie op het hoofdkwartier in Brussel met Dmytro Kuleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken. Die zei dat zijn land zoekt naar een diplomatieke oplossing. Hij riep ook op tot meer sancties tegen Rusland en vroeg om militaire hulp om de Russische "agressie" in te dammen.

Stoltenberg sprak van de grootste militaire opbouw sinds Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014 inlijfde. Volgens Oekraïne hebben zich 80.000 militairen verzameld op de Krim en bij de grens met het oosten van Oekraïne waar pro-Russische separatisten hun eigen republieken hebben uitgeroepen.

Oekraïne wil graag lid worden van de westerse militaire alliantie. Het is de NAVO die daarover beslist, zei Stoltenberg. Hij merkte op dat Rusland opnieuw een invloedssfeer probeert te creëren om te kunnen bepalen wat zijn buren doen.

Ondertussen zijn twee Amerikaanse marineschepen onderweg naar de Zwarte Zee, wat de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Riabkov als provocatie betitelde. Het risico op incidenten is volgens hem groot. De bewindsman hekelde ook de Amerikaanse wapenleveranties aan Kiev. Riabkov zei dat Moskou er alles aan blijft doen om inwoners van de Donbass-regio in Oost-Oekraïne te beschermen.

De Russische minister van Defensie Sergej Shojgoe liet in een reactie weten maatregelen te treffen tegen wat hij bedreigende acties van de NAVO noemde. De paraatheid van de strijdkrachten wordt gecontroleerd en er komen meer militaire oefeningen. Shojgoe stelde dat de NAVO van plan is tienduizenden militairen in de richting van Rusland te dirigeren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden