Clicky

 
Transport Online - 'VS stoppen tijdelijk met gebruik coronavaccin Janssen'

'VS stoppen tijdelijk met gebruik coronavaccin Janssen'

'VS stoppen tijdelijk met gebruik coronavaccin Janssen'
13-04-2021 13:32 | Coronavirus | auteur Redactie

WASHINGTON - De Verenigde Staten stoppen tijdelijk met het gebruik van het coronavaccin van Janssen uit Leiden. De federale overheid heeft de prikpauze aangekondigd, kort nadat het nieuws via The New York Times naar buiten was gekomen.

Het Nederlandse vaccin werd tot nu toe alleen in de Verenigde Staten toegediend. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC, de Amerikaanse versie van het RIVM) en de Food and Drug Administration (FDA, de Amerikaanse toezichthouder voor vaccins) hebben samen besloten tot de pauze. Ze zeggen "uit voorzorg" te handelen.

Volgens de CDC en de FDA hebben meer dan 6,8 miljoen mensen in de Verenigde Staten het Janssen-vaccin gekregen. Zeker zes mensen hebben na vaccinatie last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Zij zijn allemaal tussen de 18 tot 48 jaar oud. Volgens The New York Times is één vrouw eraan overleden en bevindt een tweede vrouw zich in kritieke toestand. Of er een verband is met het vaccin staat niet vast, daar doen de instanties onderzoek naar.

Alleen in VS gebruikt

In federale vaccinatielocaties zal het Janssen-vaccin niet meer worden gebruikt. Daarnaast zijn er prikplekken die door de Amerikaanse staten worden gerund. De overheid zal de staten oproepen om ook daar tijdelijk te stoppen met het coronavaccin uit Leiden.

Het Janssen-vaccin werd tot nu toe alleen in de Verenigde Staten al gebruikt. De overheid in Washington had een noodvergunning afgegeven. In Nederland is maandag de eerste levering van Janssen binnengekomen. Later deze maand moet het voor het eerst in Nederland worden toegediend. De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), doet ook onderzoek naar de potentiële bijwerkingen. Volgens de toezichthouder gaat het tot nu toe om weinig gevallen.

AstraZeneca

De zeer zeldzame klachten doen zich ook heel soms voor na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca, dat op een vergelijkbare wijze is geproduceerd als dat van Janssen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het uitzonderlijke ziektebeeld bestempeld tot mogelijke bijwerking van het vaccin. Wel benadrukt de toezichthouder dat de voordelen groter zijn dan de risico's. Het vaccin kan immers veel ziekte en sterfte voorkomen.

In Nederland wordt het AstraZeneca-vaccin alleen nog aan mensen boven de 60 gegeven. Dit omdat de uitzonderlijke bloedproblemen zich vooral hebben voorgedaan onder jongere mensen. Zij hebben gemiddeld ook minder te duchten van het coronavirus zelf dan ouderen.

De Verenigde Staten gebruiken het vaccin van AstraZeneca niet. Het is er nog niet goedgekeurd. Topepidemioloog Anthony Fauci zei dinsdag dat "het er nu naar uitziet dat we het niet nodig zullen hebben". De Amerikanen krijgen volgens hem al voldoende geleverd door andere fabrikanten. Daarmee wil hij geen negatief advies afgeven, benadrukte hij.

Foto's

 • Janssen
  Janssen
 • Janssen
  Janssen
 • Janssen
  Janssen
 • Janssen
  Janssen

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions