Transport Online - 'Onderhandelingen over nieuwe cao's lopen nog altijd moeizaam'

'Onderhandelingen over nieuwe cao's lopen nog altijd moeizaam'

'Onderhandelingen over nieuwe cao's lopen nog altijd moeizaam'
13-04-2021 11:41 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De onderhandelingen over nieuwe cao's lopen nog altijd "moeizaam". Dit komt volgens arbeidsvoorwaardenadviseur AWVN enerzijds doordat vakbonden vasthouden aan hun looneis van 5 procent, uitzonderingen daargelaten. Anderzijds kampen werkgevers met grote onzekerheid als gevolg van de coronacrisis.

Volgens de AWVN werden in maart 25 cao-akkoorden gesloten, waar dat er voor die maand doorgaans 19 zijn. Het aantal akkoorden dat in het eerste kwartaal werd afgesloten bedraagt 93. Dat aantal is gelijk aan een jaar eerder, maar onder het langjarige niveau van 107 cao-overeenkomsten. Nog altijd wachten bijna 400 cao's op een herziening. Die gaan 2,25 miljoen werknemers aan.

Een woordvoerder van de AWVN legt uit dat de vooruitzichten voor werkgevers veelal onzeker zijn. Zeker nu de crisis tot een einde lijkt te komen en steunmaatregelen worden afgebouwd, is gewoonweg niet te voorspellen wat de blijvende impact van de crisis zal zijn. Daarbij kan een gegeven loonsverhoging niet meer worden teruggedraaid. Bedrijven die nu goed draaien, kunnen straks met tegenslag te maken krijgen.

Werkgevers zijn er in de basis niet tegen om personeel mee te laten profiteren van goede prestaties, zo klinkt het. Maar het nu al vastleggen van loonafspraken als nog zoveel onzeker is, zou bedrijven op termijn in probleem kunnen brengen. Volgens de AWVN zou daarom gekeken moeten worden naar voorwaardelijke afspraken.

De gemiddelde loonafspraak in de maart-akkoorden bedroeg 1,9 procent. Dat is iets lager dan de afgelopen twee maanden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen