Clicky

 
Transport Online - Versoepeling lockdown met week opgeschoven naar 28 april

Versoepeling lockdown met week opgeschoven naar 28 april

Versoepeling lockdown met week opgeschoven naar 28 april
11-04-2021 18:07 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - [update 19:10 uur] De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Dat laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Eerder deze week lekte uit dat het demissionaire kabinet hoopte de coronamaatregelen op 21 april te kunnen verruimen. "Dat is nog net te vroeg", aldus de woordvoerder. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest.

Dat is de uitkomst van overleg in "goede sfeer" tussen een deel van het kabinet en deskundigen onder wie Jaap van Dissel van het RIVM zondag in het Catshuis. Er werd uitgebreid gesproken over het openingsplan van het kabinet.

Versoepelingen die op 28 april mogelijk worden aangekondigd zijn de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.

Dinsdag leggen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) uit hoe het precies verdergaat met het openingsplan. Dan wordt ook meer duidelijk over de volgorde van versoepelingen.

Deskundigen verklaarden deze week huiverig tegenover snelle versoepelingen te staan. De besmettingscijfers blijven bijzonder hoog. Zondag meldde het RIVM nog 8288 nieuwe coronagevallen. Ziekenhuizen stromen vol en behandelen bijna 2500 coronapatiënten. De ic-capaciteit van ziekenhuizen is enkele dagen geleden nog verder uitgebreid.

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zei zondagmiddag in het televisieprogramma Buitenhof dat de situatie "zorgelijk" is en dat daarom "uitermate voorzichtig" moet worden gehandeld. "We zitten nog niet op de piek van de derde golf."

Minister De Jonge waarschuwde na het lekken van de mogelijke versoepeling van de lockdown al voor te veel optimisme. "In het zicht van de haven moeten we geen domme dingen doen", zei hij. Het kabinet hoopt dat in de zomer de meeste maatregelen zijn verdwenen.

Medio december ging Nederland in een 'harde' lockdown. Daarna zijn de maatregelen steeds verlengd en zelfs aangescherpt. Zo werd de avondklok eind januari ingevoerd. Dat was volgens het kabinet nodig door de komst van de Britse variant van het coronavirus die veel besmettelijker is.

Begin maart kwamen er wat versoepelingen nadat eerder al de basisscholen weer open waren gegaan. Contactberoepen zoals kappers konden weer aan de slag en winkels mochten weer beperkt klanten ontvangen. Ook gingen het voortgezet onderwijs en het mbo weer open.

De laatste weken neemt het draagvlak voor bepaalde maatregelen onder de bevolking af. Het valt mensen bijvoorbeeld moeilijker om zich aan de regel te houden om thuis maar één bezoeker te ontvangen. En toen het mooi weer was trokken mensen massaal naar parken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden