Transport Online - 'Economische groei en verduurzaming kan niet zonder investeringen in goederenvervoer'

'Economische groei en verduurzaming kan niet zonder investeringen in goederenvervoer'

'Economische groei en verduurzaming kan niet zonder investeringen in goederenvervoer'
09-04-2021 16:51 | Transport | auteur Redactie

ZOETERMEER - Investeringen vanuit het Nationaal Groeifonds moeten een bijdrage leveren aan economische groei en verduurzaming van Nederland. Ondernemersvereniging evofenedex wijst erop dat investeringen in ons logistiek systeem hiervoor van groot belang zijn en maakt zich zorgen nu er vooralsnog geen financiering vanuit het Groeifonds naar het goederenvervoer gaat. We zien dat handels- en productiebedrijven investeren in schonere wagenparken, meer inzetten op spoorvervoer en digitalisering gebruiken om hun goederen efficiënter te (laten) vervoeren. Maar hierbij zijn ook infrastructuurinvesteringen vanuit de overheid hard nodig.

Vanmiddag werd duidelijk dat het onzeker is of de investeringen voor het verbeteren van de vaarwegen beschikbaar komen. Daarnaast is de 2.5 miljard euro die wel beschikbaar is voor spoor, vooral op reizigersvervoer gericht. Een betrouwbaar logistiek systeem is cruciaal voor Nederlandse handels- en productiebedrijven. Dit kan alleen bereikt worden als er blijvend geïnvesteerd wordt in het op orde houden en verbeteren van onze infrastructuur. Op die manier kunnen bedrijven er op vertrouwen dat producten en grondstoffen betrouwbaar, veilig en duurzaam vervoerd kunnen worden en versterken we ons vestigingsklimaat.

Veel infrastructuur is aan het einde van haar levensduur. Daarom is volgens evofenedex alleen al ruim 1 miljard euro per jaar extra nodig om te behouden wat we hebben. Daarnaast is er tot 2040 een extra bedrag van 56 miljard euro nodig om Nederland het mobiliteitssysteem te bieden dat het nodig heeft. Als Nederland voorbereid wil zijn op de toekomst, moet er komende jaren veel gebeuren. Het zou een gemiste kans zijn als het groeifonds, ook wel het Hoekstra-Wiebes fonds genoemd, hier niet voor wordt ingezet.

Nationaal groeifonds

Het kabinet trekt de komende 5 jaar 20 miljard euro uit voor investeringen die bijdragen aan de economische groei van Nederland. Het geld uit het Nationaal Groeifonds is bedoeld voor kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling & innovatie. De eenmalige publieke investeringen moeten bijdragen aan toekomstige economische groei en een maatschappelijk nut dienen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen