Transport Online - Onderzoeksraad waarschuwt voor instabiliteit viskotters korter dan 24 meter

Onderzoeksraad waarschuwt voor instabiliteit viskotters korter dan 24 meter

Onderzoeksraad waarschuwt voor instabiliteit viskotters korter dan 24 meter
09-04-2021 11:22 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de visserijsector een tussentijdse waarschuwing gegeven voor boomkorkotters met een lengte van minder dan 24 meter. Uit onderzoek dat tot nu toe is verricht naar de zeer ernstige voorvallen met de visserskotters UK-165 in het najaar van 2019 en de UK-171 in het najaar van 2020 blijkt dat boomkorkotters met een lengte van minder dan 24 meter in een asymmetrische beladingstoestand buitengewoon instabiel kunnen zijn.

Een asymmetrische beladingstoestand is bijvoorbeeld wanneer aan de ene zijde van het schip wel een vistuig in de giek hangt en aan de andere zijde niet. Het schip drijft dan niet meer rechtop in het water, maar krijgt permanente slagzij. Dit kan dusdanig grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van het schip, met kapseizen en zinken als mogelijk gevolg.

Naar verwachting wordt het eindrapport naar aanleiding van het kapseizen en zinken van deze visserskotters in de zomer van 2021 gepubliceerd. 

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ondersteunt de aandacht die de Onderzoeksraad bij de visserijsector vraagt voor stabiliteitsproblemen. Ook de ILT brengt in contacten met de vissers de waarschuwing en aanbevelingen van de Onderzoeksraad onder de aandacht, zodat er alles aan gedaan wordt om herhaling te voorkomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen