Transport Online - Volvo gaat vrachtwagens bouwen van 'fossielvrij' staal

Volvo gaat vrachtwagens bouwen van 'fossielvrij' staal

Volvo gaat vrachtwagens bouwen van 'fossielvrij' staal
08-04-2021 11:51 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

GÖTEBORG - Vrachtwagenbouwer Volvo Trucks wil vrachtwagens gaan bouwen van 'fossielvrij' staal. Het Zweedse bedrijf gaat daarom een samenwerking aan met landgenoot SSAB voor onderzoek naar en ontwikkeling, serieproductie en commercialisering van trucks gemaakt van schoner staal. Staalmaker SSAB, dat vorig jaar interesse toonde in de overname van Tata Steel in IJmuiden, wil dat staal gaan maken in een fabriek die draait op waterstof.

Het maken van staal is nu nog een zeer vervuilende bezigheid. De hoogovens draaien op cokes, een soort steenkool. Door met schone energie opgewekte waterstof als brandstof te gebruiken, kan dat veel schoner. SSAB heeft sinds vorig jaar een testfabriek waar dat gebeurt.

Nog dit jaar wil Volvo de eerste conceptvrachtwagens en -machines van het schone staal maken en volgend jaar moet er dan productie van kleine series voertuigen plaatsvinden. Hoeveel voertuigen er geproduceerd worden kan dan in de jaren erna worden opgevoerd. SSAB wil het schone staal in 2026 verder op de markt brengen.

Meerdere Zweedse bedrijven zijn hard bezig met het vergroenen van hun producten. Automaker Polestar, een zusterbedrijf van automaker Volvo Cars, kondigde eerder deze week aan zijn productieprocessen en die van partners te willen veranderen om zo echt CO2-neutrale auto's te bouwen. Nu zeggen bedrijven volgens Polestar nog vaak dat ze CO2-neutraal zijn, maar planten ze simpelweg genoeg bomen om hun uitstoot van het broeikasgas te compenseren. Details over wat Polestar gaat aanpakken, gaf het bedrijf niet.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen