Transport Online - Bijna kwart van de banen in reissector verdwenen in 2020

Bijna kwart van de banen in reissector verdwenen in 2020

Bijna kwart van de banen in reissector verdwenen in 2020
08-04-2021 11:14 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - De coronacrisis laat zijn sporen duidelijk na in de reissector. Bijna een kwart van de banen is vorig jaar verloren gegaan. Dat komt naar voren uit jaarlijks onderzoek van stichting Reiswerk, een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers dat onder andere ontwikkelingen op het gebied van werkgelegenheid bijhoudt.

In negen maanden tijd daalde het aantal medewerkers in de reissector van bijna 15.000 naar 11.500. De onderzoekers merken op dat het alleen gaat om medewerkers van reisorganisaties. Mensen die werken bij bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen zijn niet in de cijfers meegenomen. Het aantal tijdelijke contracten daalde van ruim 4300 naar iets meer dan 2000.

Met name jongere medewerkers tot 25 jaar met een tijdelijk contract waren de dupe. Van hen verloor bijna de helft zijn baan. Ongeveer 90 procent van de reisorganisaties die tien of meer werknemers hadden, geeft aan vorig jaar afscheid te hebben moeten nemen van personeel. Ook de instroom van nieuwe medewerkers viel lager uit. Het aantal nieuwe medewerkers daalde vorig jaar met 55 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Reiswerk spreekt van een "kaalslag" onder het personeel. De onderzoekers benadrukken dat de cijfers over 2020 gaan en dat bijvoorbeeld het recente faillissement van D-reizen niet is meegenomen.

De daling van de werkgelegenheid zette in maart vorig jaar in en loopt nog altijd door. Daarbij benadrukt Reiswerk dat veel werkgelegenheid in stand is gehouden door overheidssteun.

Dit jaar rekent de helft van de bedrijven op een ontslagronde. Bijna een derde van de bedrijven gaat uit van opheffing of faillissement.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,871
Diesel1,502

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen