Transport Online - Simons als eerste bij informateur, praat over 'grote schoonmaak'

Simons als eerste bij informateur, praat over 'grote schoonmaak'

Simons als eerste bij informateur, praat over 'grote schoonmaak'
08-04-2021 10:24 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Sylvana Simons van de eenmansfractie BIJ1 is donderdagochtend als eerste fractievoorzitter in gesprek gegaan met de nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink. Het is volgens de politica van belang dat politiek Den Haag snel begint met de omslag naar een nieuwe bestuurscultuur. "Ik zou toch beginnen bij de grote schoonmaak", zegt Simons daarover.

"En dat betekent, ook symbolisch, afscheid nemen van een aantal mensen die symbool zijn geworden van de cultuur die we nu kennen. U weet wie ik bedoel." Vermoedelijk verwijst Simons naar demissionair premier Mark Rutte, die de hoofdrol speelde in de verkenningschaos die de afgelopen weken is ontstaan. Ze zei verder te hopen dat gekeken wordt naar de mogelijkheden "over links", en sloot samenwerking met "racisten en fascisten" uit. Daarmee doelde ze naar eigen zeggen "onder andere" op PVV, FVD en JA21.

Tjeenk Willink wilde eerst de kleine nieuwe partijen uitnodigen, vanwege hun "frisse blik". Hij praat met alle fractievoorzitters over de formatie van een nieuwe regeringscoalitie. De partijen zijn allemaal al bij de eerste verkenners op de koffie geweest. In het gesprek met Tjeenk Willink was er volgens Simons meer tijd en ruimte voor beschouwing. "Dat maakt dat je het minder hebt over details als de poppetjes en meer over een visie voor Nederland."

Ook Caroline van der Plas, van de BoerBurgerBeweging, kwam vroeg aan de beurt. Zij zegt dat politiek Den Haag beter moet luisteren naar de burger. Ze is blij dat Tjeenk Willink goed luistert naar de kleine partijen. Volgens haar kunnen de grote partijen veel leren van de nieuwkomers. "Een gouden tip is: neem iedereen even serieus. Of je nou 34 zetels, 24 zetels of één zetel hebt."

De belangrijkste taak voor Tjeenk Willink is volgens haar het herstellen van vertrouwen. "Het formeren, het bij elkaar brengen van partijen, is voor later een zaak."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,871
Diesel1,502

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen