Clicky

 
Transport Online - Vera Bergkamp direct in eerste ronde gekozen tot Kamervoorzitter

Vera Bergkamp direct in eerste ronde gekozen tot Kamervoorzitter

Vera Bergkamp direct in eerste ronde gekozen tot Kamervoorzitter
07-04-2021 18:46 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Vera Bergkamp (D66) is tot grote verrassing al in de eerste ronde gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. Ze kreeg 74 stemmen. Tweede werd zittend voorzitter Khadija Arib van de PvdA met 38 stemmen. Als laatste eindigde Martin Bosma van de PVV met 27 stemmen.

De Kamer debatteerde de hele dag over de aanstelling van de nieuwe voorzitter. Daarbij benadrukte de Kamer dat die zich moet inzetten om de positie van de Kamer te versterken. Ook moet ze zorgen dat het kabinet de Kamer beter van informatie gaat voorzien.

De 49-jarige Bergkamp zet in op samenwerking, zei ze eerder op de dag. Ze staat open voor nieuwe ontwikkelingen zoals een digitaal quorum en digitaal stemmen. Ze wil de vergaderingen meer structuur geven. Ze zit sinds 2012 in de Kamer.

In een eerste reactie dankte Bergkamp de volksvertegenwoordigers voor hun vertrouwen. Er wachten haar grote opgaven. Ze krijgt direct te maken met een moeizame kabinetsformatie. Daarnaast moet de Kamer deze zomer verhuizen naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken.

De verwachting was dat er meerdere stemrondes nodig zouden zijn omdat er geen fractiediscipline geldt bij de stemming van de voorzitter. In 2017 was Arib de enige kandidaat voor de functie. Zij was in totaal vijf jaar voorzitter.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,954
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats