Clicky

 
Transport Online - Ook meldingen van zeldzame bloedklachten bij Janssen-vaccin

Ook meldingen van zeldzame bloedklachten bij Janssen-vaccin

Ook meldingen van zeldzame bloedklachten bij Janssen-vaccin
07-04-2021 17:45 | Coronavirus | auteur ANP

AMSTERDAM - Ook het coronavaccin van Janssen uit Leiden zou bij sommige mensen kunnen leiden tot bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Tot nu toe zijn er wereldwijd drie meldingen van die bijwerking bekend. Die worden onderzocht. Het zijn "extreem weinig" gevallen op 4,5 miljoen mensen over de hele wereld die dat vaccin tot nu toe hebben gekregen en zo'n aantal past binnen de verwachtingen, zegt Peter Arlett van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Een woordvoerster van Janssen Vaccines laat weten dat de drie meldingen "zeer recent" bekend zijn geworden bij het bedrijf. Die zijn volgens haar besproken binnen het comité van het EMA dat toeziet op de veiligheid van al toegestane geneesmiddelen en vaccins. Het nog te vroeg om aan te geven of die gemelde bijwerkingen ook iets zeggen over de veiligheid van het vaccin, zo geeft ze aan.

De toezichthouder maakte woensdag bekend dat een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de combinatie van klachten aannemelijk is en als bijwerking moet worden geregistreerd. De voordelen van dat vaccin bij de bestrijding van het coronavirus zijn wel groter dan de risico's, benadrukt het EMA, de toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen in Europa.

Het vaccin van Janssen is goedgekeurd voor gebruik in Europa. Halverwege deze maand worden de eerste voorraden geleverd. Kort erna zouden de eerste mensen gevaccineerd moeten worden. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad om dat vaccin eerst aan ouderen en mensen met medische risico's te geven.

Bij het vaccin van Pfizer en BioNTech zijn wereldwijd 35 gevallen van trombose in de hersenen bekend. Bij Moderna hebben voor zover bekend vijf mensen die klachten gekregen. Ook bij die vaccins is het aantal meldingen niet uitzonderlijk hoog, zegt het EMA.

Foto's

 • Janssen
  Janssen
 • Janssen
  Janssen
 • Janssen
  Janssen
 • Janssen
  Janssen

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,954
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats