Clicky


Nieuwe voorzitter moet Tweede Kamer meer slagkracht geven

Nieuwe voorzitter moet Tweede Kamer meer slagkracht geven
07-04-2021 11:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer moet de volksvertegenwoordiging meer macht geven. Dat is een belangrijk punt voor de partijen, blijkt woensdag in het debat voorafgaand aan de verkiezing van een nieuwe voorzitter.

De Kamerleden kunnen kiezen tussen Khadija Arib (PvdA), Vera Bergkamp (D66) en Martin Bosma (PVV). De afgelopen vijf jaar was Arib voorzitter.

De slagkracht van de Kamer moet beter. "We moeten laten zien dat de Kamer de baas is en niet het kabinet", verklaarde Wybren van Haga (FVD). Hoe gaan de kandidaten het dualisme versterken, wilde Laura Bromet (GroenLinks) weten. "Wij zijn de macht", benadrukte Renske Leijten (SP).

Informatiepositie

Een ander punt waar partijen op hameren is het verbeteren van de informatiepositie van de Kamer. Dat is een van onze belangrijkste rechten, aldus Anne Kuik (CDA). De Toeslagenaffaire heeft volgens de partijen nog eens duidelijk gemaakt dat de Kamer sneller en meer informatie van het kabinet moet krijgen.

Forum voor Democratie en PVV vinden dat de voorzitter "bij voorkeur" uit de oppositie moet komen. SP'er Leijten kaatste terug dat nog niet duidelijk is welke partijen straks in de regeringscoalitie zetten.

Geheime stemming

Nadat de partijen hun vragen hebben gesteld, komen de kandidaat-voorzitters aan het woord. Daarna volgt een geheime stemming.

De voorzitter geeft naast leiding aan de plenaire vergadering ook leiding aan een ambtelijke organisatie van zo'n 800 medewerkers. Daarnaast vervult de voorzitter een belangrijke representatieve functie.

Vorige week voegde de Kamer een expliciete opdracht toe aan de 'profielschets' voor de nieuwe voorzitter. Een ruime meerderheid van de partijen heeft voorgesteld dat de nieuwe voorzitter de onafhankelijkheid van de Kamer, dus ook de coalitiepartijen, moet "bevorderen", en ervoor moet zorgen dat het parlement de mogelijkheid krijgt wetsvoorstellen "zorgvuldig en gedegen te behandelen".