Clicky

 
Transport Online - OM spoort Jos B. aan antwoorden te geven over Nicky Verstappen

OM spoort Jos B. aan antwoorden te geven over Nicky Verstappen

OM spoort Jos B. aan antwoorden te geven over Nicky Verstappen
06-04-2021 16:07 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie heeft verdachte Jos B. "actief aangespoord" antwoord te geven in de zaak Nicky Verstappen. "Wij zitten hier niet om u te pakken, maar om antwoorden te krijgen. Door telkens maar weer te zwijgen, lijkt het erop dat u dingen achterhoudt. Uw houding heeft consequenties", zeiden de advocaten-generaal dinsdag tijdens een voorbereidende zitting bij het gerechtshof in Den Bosch.

De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd in 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Hij was daar op zomerkamp. Pas decennia later werd verdachte B. aangehouden na een DNA-match. Hij ontkent dat hij iets met de dood van Nicky te maken heeft.

Tijdens de eerste dag van de zaak in de rechtbank in Maastricht kwam B. met een videoboodschap. Daarin erkende hij het lichaam van Nicky te hebben gevonden, maar de jongen was toen al dood. B. (48) heeft dat naar eigen zeggen nooit durven te melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft. Aanvullende vragen over die videoboodschap heeft B. niet willen beantwoorden.

Limburger B. werd vorig jaar veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor onder meer het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky. Direct na het vonnis liet B. weten in hoger beroep te gaan. Het OM, dat vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging had geëist, tekende ook beroep aan.

B. is vorige maand opnieuw verhoord, vertelde de advocaat-generaal. "Dat verhoor was een aanbod, een uitgestoken hand van ons. De verdachte heeft die niet aangepakt." Hij hoopt dat verdachte B. zal nadenken over zijn beslissing om te zwijgen. "Het is aan de verdachte om uit te leggen waarom hij het niet eens is met het vonnis van de rechtbank."

Tijdens de zogeheten regiezitting dinsdag kwamen onder meer onderzoekwensen aan bod. De advocaten van B. willen bijvoorbeeld tientallen deskundigen en getuigen horen, bijvoorbeeld die meer kunnen vertellen over de doodsoorzaak van Nicky. Ook vinden ze dat B. op vrije voeten moet komen in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Het hof beslist vrijdag welk onderzoek nog uitgevoerd moet worden en of B. in de cel moet blijven of niet. Het is nog niet duidelijk wanneer het hof de zaak inhoudelijk gaat behandelen. Mogelijk wordt dat niet eerder dan eind dit jaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,088
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden