Clicky


ACM beboet drie huurbemiddelaars voor verboden bemiddelingskosten

ACM beboet drie huurbemiddelaars voor verboden bemiddelingskosten
06-04-2021 11:14 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft drie huurbemiddelaars beboet omdat zij ten onrechte bemiddelingskosten rekenden aan consumenten. Bemiddelaars die werken in opdracht van verhuurders mogen voor hun bemiddeling geen kosten in rekening brengen bij huurders. De Huissleutel uit Tilburg krijgt een boete van 100.000 euro, Amsterdam Housing uit Amsterdam krijgt een boete van 80.000 euro en Verkoopwijs Makelaars uit Deventer krijgt een boete van 5.000 euro. De ACM heeft eerder aangekondigd dat bedrijven die nog steeds verboden bemiddelingskosten rekenen een boete kunnen verwachten.

Verboden bemiddelingskosten

Een huurbemiddelaar bemiddelt tussen de verhuurder en de huurder. De verhuurder wil zijn woning of appartement verhuren en de bemiddelaar zoekt daar een huurder bij. De wet zegt dat als de bemiddelaar werkt in opdracht van de verhuurder hij geen kosten voor de bemiddeling in rekening mag brengen bij de huurder. Dit is extra belangrijk bij de huidige krappe woningmarkt, waarbij woningzoekenden in een afhankelijke positie zitten en weinig keuzemogelijkheden hebben.

De partijen die de ACM nu beboet, brachten bedragen in rekening tussen de 150 en ruim 400 euro onder de noemer van contractkosten, aanhuurkosten, administratiekosten of inschrijfgeld. Huurders werden vaak verplicht deze kosten te voldoen voordat zij de woning konden betrekken.

Het rekenen van deze bemiddelingskosten is verboden, welke naam de huurbemiddelaar er ook aan geeft of welke constructie hij er ook voor bedenkt. Ook een andere praktijk, waarbij de huurbemiddelaar extra diensten aanbiedt die de huurder verplicht moet afnemen, is verboden. Huurders moeten altijd kunnen kiezen of zij die diensten willen afnemen zonder dat hier consequenties aan zijn verbonden.

De boetes

In deze drie zaken lopen de boetes uiteen. Verkoopwijs Makelaars bracht minder kosten in rekening dan de andere twee overtreders en deed dat ook bij minder consumenten. Mede daarom valt de boete voor Verkoopwijs Makelaars lager uit. De Huissleutel heeft in totaal de meeste kosten in rekening gebracht bij huurders en kreeg daarom de hoogste boete.