Transport Online - Dode door longembolie na toediening coronavaccin AstraZeneca

Dode door longembolie na toediening coronavaccin AstraZeneca

Dode door longembolie na toediening coronavaccin AstraZeneca
02-04-2021 13:34 | Coronavirus | auteur ANP

DEN BOSCH - Voor het eerst is in Nederland iemand overleden aan gezondheidsklachten die een bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca zouden kunnen zijn. De vrouw kreeg last van de vaker genoemde combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes. De bloedprop kwam bij de longen terecht, en die longembolie is fataal geworden. Dat meldt het bijwerkingencentrum Lareb.

Een verband tussen het vaccin van AstraZeneca en de klachten is niet aangetoond, maar wordt nog onderzocht.

Een andere persoon kreeg naast de trombose en het lagere aantal bloedplaatjes ook een hersenbloeding. In totaal hebben zeker vijf mensen de potentiële bijwerkingen gekregen. Het gaat om vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Het is niet bekend hoe oud de overleden gevaccineerde was. De vijf kregen zeven tot tien dagen na vaccinatie de eerste klachten. Ook in andere Europese landen begonnen de klachten toen.

Vaxzevria

Ongeveer 400.000 mensen in Nederland hebben in dezelfde periode als de vijf het vaccin van AstraZeneca gekregen. Het is niet bekend om hoeveel vrouwen van 25 tot 65 jaar oud het daarbij gaat.

Het vaccin, dat inmiddels Vaxzevria heet, moet het afweersysteem van het lichaam leren om het coronavirus te herkennen. Bij een volgende besmetting kan de indringer dan worden uitgeschakeld.

Duitsland besloot vanwege de potentiële bijwerkingen het AstraZeneca-vaccin alleen nog toe te dienen aan mensen van 60 jaar en ouder. De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), praat volgende week weer over het vaccin. Eerder deze week zei de organisatie dat er geen bewijs is gevonden voor een verband tussen het vaccin en de klachten, maar dat dit ook nog niet wordt uitgesloten. De voordelen van het vaccin in de strijd tegen de corona-uitbraak wegen ook zwaarder dan de kans op zulke klachten, aldus de waakhond.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,893
Diesel1,522

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen