Clicky

 Bloedproppen bij 30 Britten na inenting met AstraZeneca-vaccin

Bloedproppen bij 30 Britten na inenting met AstraZeneca-vaccin
02-04-2021 09:47 | Coronavirus | auteur ANP

LONDEN - De Britse gezondheidsautoriteiten hebben tot nu toe dertig gevallen geïdentificeerd, waarbij bloedproppen ontstonden nadat iemand was ingeënt met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat zijn er 25 meer dan vorige maand werd gemeld.

In 22 gevallen kreeg een ingeënt persoon te maken met bloedstollingen (trombose). Bij de overige 8 gevallen was sprake van een tekort aan bloedplaatjes. Volgens het bureau zijn er geen gevallen bekend waarbij mensen bloedproppen kregen, nadat ze waren ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Het Britse Bureau voor de Regulatie van Medicijnen en Gezondheidsproducten meldde op 18 maart nog dat er 5 gevallen bekend waren in het Verenigd Koninkrijk, terwijl toen bij 11 miljoen Britten een prik was gezet met het vaccin. Inmiddels zouden zo'n 18,1 miljoen prikken met het AstraZeneca-vaccin zijn gezet.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) ziet nog altijd geen bewijs voor een verband tussen zeldzame bloedproblemen en het coronavaccin van AstraZeneca. Het veiligheidscomité van de Europese toezichthouder heeft woensdag gesproken over meldingen van trombose en een tekort aan bloedplaatjes bij een heel klein deel van de mensen die de prik hebben gekregen. Tot nog toe zien de deskundigen geen oorzakelijk verband, maar ze houden het wel voor mogelijk.

De Britse gezondheidsautoriteiten zeiden donderdag dat ze nog steeds geloven dat de voordelen van het vaccin zwaarder wegen dan het mogelijke risico op bloedproppen.

Sommige landen beperken het gebruik van het AstraZeneca-vaccin echter wel vanwege het mogelijke risico. Zo heeft de Duitse regering uit voorzorg besloten het vaccin alleen nog te geven aan mensen van 60 jaar en ouder.

Het EMA verwacht eind volgende week, tussen 6 en 9 april, met nieuwe conclusies en aanbevelingen te komen. Voor de Nederlandse regering en gezondheidsinstanties zijn de bevindingen van het veiligheidscomité leidend.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,088
Diesel1,906

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions