Clicky

 
Transport Online - Verzet tegen nieuwe roosterplannen KLM voor parttimers

Verzet tegen nieuwe roosterplannen KLM voor parttimers

Verzet tegen nieuwe roosterplannen KLM voor parttimers
01-04-2021 19:40 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

UTRECHT - Grondmedewerkers van KLM hebben geprotesteerd tegen nieuwe roosterplannen van de luchtvaartmaatschappij. Als besparingsmaatregel wil de vliegmaatschappij deeltijdmedewerkers aan de grond vijf dagen per week enkele uren laten werken. De betreffende parttimers vrezen dat dit ten koste gaat van hun privéleven.

In totaal hebben 1325 deeltijdmedewerkers een petitie ondertekend die KLM oproept af te zien van de nieuwe roosterplannen, meldt FNV. De vakbond heeft die petitie donderdag aangeboden bij het hoofdkantoor van KLM.

KLM stelt dat de maatregel, die begin september wordt ingevoerd, nodig is door de coronacrisis. Bij de dienstverlening aan de grond, zoals het wegwijs maken van passagiers op Schiphol, afhandeling van bagage en het bijtanken van brandstof, is sprake van sterke pieken en dalen in drukte. Voorheen ving KLM die schommelingen op met uitzendkrachten. Nu de luchtvaartmaatschappij fors moet snijden in de kosten, is dat niet meer mogelijk. Vooral niet omdat KLM zoveel mogelijk banen voor vaste medewerkers wil behouden.

Parttimers bij Groundservices verzetten zich al langer tegen de roosterwijzigingen. Ze moeten daardoor immers telkens voor een korte dienst naar hun werk, wat ten koste gaat van de thuissituatie. Zo hebben ze vaak de zorg voor kinderen, sport of studie afgestemd op een deeltijdrooster met minder dan vijf werkdagen. Daarnaast leveren ze toeslagen voor werk op ongebruikelijke tijdstippen in als ze alleen op piekmomenten werken.

KLM zegt in een reactie dat de handtekeningenactie "een helder signaal is". De luchtvaartmaatschappij gaat in gesprek met de ondernemingsraad over de kwestie.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,078

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden