Transport Online - Rutte wil bron niet prijsgeven die hem informeerde over verslag

Rutte wil bron niet prijsgeven die hem informeerde over verslag

Rutte wil bron niet prijsgeven die hem informeerde over verslag
01-04-2021 16:08 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - VVD-leider Mark Rutte wil ondanks druk van de Tweede Kamer niet de bron prijsgeven die hem donderdagochtend informatie gaf over het verslag dat was gemaakt over zijn gesprek met de oude verkenners. Alle andere partijen drongen er bij hem op aan dit toch te doen.

"Ik kreeg vanmorgen om half acht een niet gevraagd telefoontje van iemand die via via had gehoord dat ik Pieter Omtzigt toch had genoemd. Ik ga deze bron niet onthullen. Bij verdere vragen erover, zal ik niet nader ingaan op die bron", zegt Rutte in het debat. Volgens hem heeft het bericht hem ook geen voordeel opgeleverd.

Partijen in de Kamer zetten zware druk op de VVD'er om de bron toch prijs te geven. De fractievoorzitters reageerden verontwaardigd op de houding van Rutte. "Dit is onacceptabel", zei Forum-leider Thierry Baudet. Hij wil dat de nieuwe verkenners, Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66), naar de Kamer komen om uitleg te geven over het lek.

Onacceptabel

Volgens Lilian Marijnissen van de SP speelt Rutte "hoog spel". De houding van Rutte "bemoeilijkt de kabinetsformatie", waarschuwde Jesse Klaver (GroenLinks). Hij vindt het gebeuren "onacceptabel", omdat alle partijen in de verkenning over dezelfde informatie moeten beschikken.

DENK-leider Farid Azarkan noemt het een "schoffering van de Tweede Kamer", Joost Eerdmans van JA21 waarschuwde hem dat de waarheid toch boven water komt. Partijen stellen voor om desnoods het "verkenningskantoor overhoop te halen" om erachter te komen.

D66-leider Sigrid Kaag deed een voorzichtiger voorstel. "Is er toch nog een manier waarop hij de naam kan delen, op een degelijke en vertrouwelijke manier", opperde zij tegenover Rutte. Hij zou daar later in het debat op kunnen terugkomen, stelt zij voor.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen