Clicky

 
Transport Online - NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir dreigt treinverkeer naar kust te stoppen

NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir dreigt treinverkeer naar kust te stoppen

NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir dreigt treinverkeer naar kust te stoppen
01-04-2021 12:07 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De baas van de Belgische spoorwegen (NMBS) dreigt het treinverkeer naar de kust in de paasvakantie stil te leggen. In een brief aan de regering waarschuwt NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir dat de uitvoering van een speciale coronamaatregel, waarbij passagiers alleen aan het raam mogen zitten, "onbeheersbaar" kan worden.

Reizigers ouder dan twaalf jaar mogen van zaterdag 3 tot en met zondag 18 april op weg naar en van de Belgische kust uitsluitend op de stoelen aan het raam zitten. Alleen kinderen mogen daarnaast plaatsnemen. Volgens Dutordoir is het handhaven van deze regel ondoenbaar voor het personeel en leidt het tot lange wachttijden voor passagiers. "De risico's voor de reizigers en voor ons personeel zouden onaanvaardbaar zijn." De brief aan premier De Croo en zijn ministers van Binnenlandse Zaken en Transport is uitgelekt naar een aantal Franstalige kranten.

Tijdens het mooie weer van de afgelopen dagen was er al zonder de speciale maatregel voor de paasvakantie sprake van overvolle treinen en perrons. "De situatie die we de laatste uren op het terrein hebben waargenomen, toont aan dat de gemaakte afspraken en de gezamenlijke inspanningen niet voldoende zijn om de toestroom van reizigers te stoppen", schrijft Dutordoir volgens VRT Nieuws. De verplichting om alleen de raamplaatsen te bezetten is door het Overlegcomité van de zes regeringen in het land ingesteld.

Dutordoir eist snel een oplossing. Ze stelt voor dat de NMBS toestemming krijgt om al zijn treincapaciteit in te zetten of de regering vaardigt een ordemaatregel uit die verplaatsing per trein naar de kust aan banden legt. Een reserveringssysteem ziet ze niet zitten omdat dat op korte termijn niet uitvoerbaar zou zijn.

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne is de toepassing van de regel "doenbaar". Op de radio zei hij dat ze een duidelijk doel dient: de volksgezondheid. "Als mensen lang in een gesloten ruimte zitten, verhoogt dat het risico op besmetting." Volgens Van Quickenborne kan de NMBS een beroep doen op extra politieagenten om de massa in de stations onder controle te houden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,729

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions