Clicky


Johnson & Johnson: 15 miljoen doses vaccin onbruikbaar na ongeluk

Johnson & Johnson: 15 miljoen doses vaccin onbruikbaar na ongeluk
01-04-2021 09:39 | Coronavirus | auteur ANP

NEW YORK - De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson heeft 15 miljoen doses van zijn coronavaccin moeten weggooien nadat was gebleken dat die onbruikbaar waren als gevolg van een ongeluk in het productieproces, meldt The New York Times. De productie van het in Leiden ontwikkelde coronavaccin is nu vertraagd omdat de Amerikaanse toezichthouder extra controles moet uitvoeren op de productielijn in de fabriek in Baltimore.

Johnson & Johnson heeft bevestigd dat er een partij vaccins niet bleek te voldoen aan de kwaliteitseisen. De farmaceut liet verder weten dat de partij nog niet was gebotteld toen de productiefout werd ontdekt. Medewerkers van de fabriek in Baltimore zouden per ongeluk ingrediënten van twee verschillende vaccins hebben gemengd.

De fabriek is van Emergent BioSolutions, het bedrijf dat de productie van het Johnson & Johnson-vaccin in de VS uitvoert. De producent werkt ook samen met de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca, die het zogenaamde Oxford-vaccin ontwikkelde.

Als gevolg van de productiefout is de distributie van de Johnson & Johnson-vaccins in de Verenigde Staten nu aanzienlijk vertraagd. Het incident is buitengewoon pijnlijk voor de farmaceut. Gehoopt werd dat het Johnson & Johnson-vaccin, waarvan één prik volstaat, het vaccinatieprogramma in de VS aanzienlijk zou gaan versnellen.