Clicky

 
Transport Online - Partijleiders mogen gespreksverslag goedkeuren voor openbaring

Partijleiders mogen gespreksverslag goedkeuren voor openbaring

Partijleiders mogen gespreksverslag goedkeuren voor openbaring
31-03-2021 23:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Alle zeventien fractievoorzitters in de Tweede Kamer krijgen de gelegenheid om de aantekeningen en concept-verslagen van hun eigen gesprek met de opgestapte verkenners eerst in te zien voordat ze openbaar worden gemaakt. Ze mogen de stukken donderdagochtend lezen en als ze het ermee eens zijn, accorderen voor toezending aan de Tweede Kamer. De nieuwe verkenners Tamara van Ark en Wouter Koolmees hebben dat aan de Tweede Kamer laten weten na een verzoek van de Kamer om alle stukken vrij te geven die met de mislukte verkenning te maken hebben.

Van Ark en Koolmees zijn "uiteraard bereid" om alle gevraagde stukken naar de Kamer te sturen. Ze vinden het gezien de vertrouwelijkheid van de onderhandelingen belangrijk dat de betrokkenen de stukken hebben ingezien voordat ze worden verzonden. Als een partijleider zich niet herkent in de aantekeningen, dan kan hij of zij dat bij de verkenners aangeven. Mochten er passages worden weggelaten, dan zullen Van Ark en Koolmees daar ook melding van maken in de brief die zij tegelijk met de stukken aan de Kamer sturen.

Tegelijk benadrukken ze dat zij zelf geen aanpassingen hebben gedaan in de stukken of een selectie hebben gemaakt. Als nieuwe verkenners hadden ze tot nu toe zelf ook geen inzage gekregen in de stukken, omdat die over de vorige fase van de verkenning gingen. "Nadat wij op donderdag 25 maart op uw verzoek aan onze verkenning zijn begonnen, hebben wij van de ambtelijke staf begrepen dat de eerste fase van de verkenning voor ons afgesloten bleef. Dat heeft te maken met het feit dat het gaat om onderhandelingen tussen leden van de Tweede Kamer zelf. Deze onderhandelingen zijn vertrouwelijk, zoals ook aan de deelnemers aan de verkenning is toegezegd", schrijven ze in hun brief.

Ook kunnen de twee verkenners een "foto" verstrekken van de stukken die er op 25 maart lagen, toen de vorige verkenning abrupt werd afgebroken. Het gaat om aantekeningen die de ambtelijke ondersteuning maakte van de gesprekken met de lijstrekkers en de gesprekken met de twee Kamervoorzitters. Op basis van deze ruwe aantekeningen hadden de ondersteunende ambtenaren tot en met 25 maart elf "samenvattende verslagen" gemaakt. "Inmiddels zijn de ontbrekende samenvattende verslagen ook gemaakt", aldus Van Ark en Koolmees. Deze samenvattingen hadden als input moeten dienen voor het eindverslag van Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren, maar dat kwam er niet meer.

De lijsttrekkers kunnen donderdagochtend de stukken inzien tussen 09.00 en 10.00 uur bij het bureau kabinetsformatie. Om 11.00 uur zou het debat over de mislukte verkenning beginnen. De Kamer schortte het debat woensdag op, omdat ze eerst alle stukken wilden ontvangen.

De verkenning liep stuk nadat een deel van een vertrouwelijk notitie was te lezen op een ANP-foto die was gemaakt toen Ollongren het Binnenhof verliet. Vooral de opmerking over een andere functie voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt leidde tot grote ophef.

Foto's

  • J.Roeland
    HOEKSTRA BV
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden